Uit de Liberale Markt van april 2009, door Pieter Eelman

ingevoerd op 10-4-2009

VAN DE FRACTIEVOORZITTER

De laatste algemene ledenvergadering konden we ( Gerry en ik)  helaas niet meemaken omdat we in een ver vreemd land zaten. We waren in Vietnam. Als je daar bent is alles in ons mooie vaderland relatief. Wat hebben wij hier een voorzieningen die daar ontbreken.  Ik wilde eigenlijk schrijven “die daar node gemist worden” , maar dat is niet waar.  Ik geloof namelijk niet dat men onze voorzieningen mist. Niet omdat men ze niet kent, dat zal ook wel meespelen, maar ook omdat men op een makkelijker manier leeft.  Er zijn er vast onder u die dit ook ervaren hebben.  Ik het warme deel van Azië lijkt het leven een stuk langzamer te gaan en is men niet “aan het jagen”.   Als je dan terug bent, dan is het een stukje makkelijker te relativeren, hoewel dat niet erg lang duurt. Na een paar weken ben je alweer aan ons hoge tempo gewend en kun je je weer boos maken om zaken waar men in Vietnam wellicht nooit van gehoord heeft.  “Waarom doe Niedorp toch niet mee met de fusiecluster Harenkarspel-Zijpe-Schagen?”  “Waarom zijn hier voedselbanken?”  “Waarom lukt het niet om onze stadsbus vol te krijgen?”  Ach, 11.500 km hier vandaan heeft men heel andere sores….
Toch wil ik nog even terugkomen op de fusie.  De informateur heeft gesproken. Hij adviseert  Schagen om samen te gaan met de gemeenten Zijpe en Harenkarspel.
Hij zegt niet: “U zult niet fuseren”
Blijkbaar is ook voor hem het een uitgemaakte zaak dat een fusie onafwendbaar is.

Wij zijn dat met hem eens.  Onze Schager organisatie is te klein om zelfstandig te opereren.  Er werd een plan bedacht om een samenwerking te creëren in de vorm van SETA. Een cluster van gemeenschappelijke regelingen die via de lokale politiek nauwelijks tot niet zijn aan te sturen.

De meest democratische oplossing blijft dan ook fuseren.
Een groot compliment moeten we maken aan het Noord Hollands Dagblad waar ook de Schager Courant onder valt. Men heeft het initiatief genomen een representatieve steekproef door een gespecialiseerd bureau te laten uitvoeren.
Hieruit hebben we geleerd dat de meerderheid ( de “ik weet niet” stemmers niet meegerekend) van de geënquêteerden vóór een fusie is.  Vanuit onze achterban wisten wij dat natuurlijk al en ook onze coalitie partner en het CDA zijn van mening dat een fusie noodzakelijk is.
In een gezamenlijke sessie bleek dat zowel de VVD als het CDA als de PvdA graag Niedorp bij de nieuw te vormen gemeente  wilden hebben. Harenkarspel en Zijpe waren in de enquête uitgesproken voor een samengaan met Schagen.  Zeer curieus is dat de gemeenteraad van Niedorp niet met Schagen wil fuseren terwijl de bevolking zich hier wel voor uitspreekt.  Ik wil in dit huis dan ook een dringend beroep op de gemeenteraad en het college van Niedorp doe om meer naar het westen te kijken.  Op velerlei gebieden zijn beide gemeentes aan elkaar gebonden. Oók op agrarisch gebied, al heeft Niedorp daar meer van dan Schagen. Ook Schagen kent het agrarisch metier. 
Ik denk overigens dat  Niedorp  binnenkort wel kontact met Schagen, Harenkarspel en Zijpe zal opnemen. Het kan toch niet zo zijn dat een gemeentebestuur tegen de wil van haar bevolking een andere fusiepartner kiest?  Op 14 april zouden de fractievoorzitters uit Zijpe, Niedorp, Harenkarspel en Schagen in Tuitjenhorn bij elkaar komen.  Op het laatste moment haakt Niedorp af. “We willen eerst de behandeling van het rapport van de informateur in de raad afwachten”.  Was het argument.  Ik weet het echt niet meer.  Hoe kan men zo afwachtend en bijna schofferend zijn terwijl een substantieel deel van de bevolking liever met Schagen dan met de Wieringermeer wil fuseren.  Welke krachten zijn daar in het gemeentehuis van Niedorp bezig en wat beoogt men?

Overigens denk ik dat de cluster Harenkarspel, Zijpe en Schagen een heel mooie gemeente wordt, maar hoe zal men over pakweg 10 jaar over Denken en wat zal ik antwoorden als mij gevraagd wordt “waarom is Niedorp niet samen met het vroegere Schagen gefuseerd?”
Nog even iets over een andere samenwerking.  De sfeer in de fractie is uitstekend te noemen. Ieder heeft zijn of haar eigen taak en mag zich op dat gebied “vakspecialist” noemen.  Ook onze wethouder Jan Bouwes doet het fantastisch  en samen met de fractie wordt, ondanks het duale stelsel, een geweldig team gevormd!

Pieter Eelman