Uit de Liberale Markt van april 2009, door Netty Meermans

ingevoerd op 12-4-2009

De TASERGUN, GOED OF SLECHT VOOR DE BURGER?

In de afgelopen raadsvergadering heeft de VVD vragen gesteld over de invoering, per 1 mei, van een stroomstootwapen voor de arrestatieteams van de politie.
In de afgelopen AZM-vergaderingen hebben we niets vernomen over deze snelle invoering, terwijl het politiewerkplan van 2009 uitputtend behandeld werd.

De bedoeling is dat verdachten (tijdelijk) kunnen worden verlamd en dat er geen vuurwapen gebruikt hoeft te worden. Uiteraard zijn er nog meer succesvolle methoden om arrestaties uit te voeren.
De politiebonden zijn het er nog niet over eens, want er zijn restricties aan het gebruik.

Bij zwangere vrouwen en mensen met hartklachten kan het stroomstootwapen niet gebruikt worden.
De vraag rijst dan: In hoeverre kun je van een afstand zien dat een vrouw zwanger is of iemand het aan zijn hart heeft.
De efficiëncy van de Taser is dan zeker aan twijfel onderhevig, want hij heeft een reikwijdte van 10 meter.

Het is ook nog niet voldoende duidelijk of arrestatieteams misschien verbaal of fysiek een oplossing zouden kunnen afdwingen. De Taser zou hierbij een een tussenoplossing zijn bij het gebruik van ander geweld of een vuurwapen.

Al met al toch wel zaken om bij stil te staan. De burgemeester verklaarde dat de invoering  is goedgekeurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en wij daar als gemeenteraad geen zeggenschap over hebben.

Toch blijf je jezelf afvragen waarom ieder afwijkende maatregel door de commissie besproken wordt met de politie en dit eventuele ingrijpen helemaal niet.

Uiteraard vermoed ik het antwoord, U ook?

Netty Meermans