Column Ambro: Stof, stenen en tegenwind

ingevoerd op 16-4-2014

Stof, stenen en tegenwind

Zondagmiddag 13 april, het einde van een mooie periode is aangebroken, de laatste kasseikoers. Het idee is om wat in en om huis te klussen en op te ruimen en dan tussendoor Parijs Roubaix te volgen. Maar soms lopen zaken anders dan gepland.

Als ik om 13.00 uur de tv inschakel op “de Belg”  om eens te kijken hoe ver de mannen er inzitten is het direct al bal. De eerste 14 kasseistroken zijn dan al de rug en het aantal kanshebbers is al danig geslonken. Lekke banden valpartijen en ander malheur heeft al wat gerenommeerde renners gedegradeerd tot figurant.

En dan, tegen alle logica in, schiet een renner uit de grote groep van favorieten naar voren. De krachtige tred, de karakteristiek gekromde rug en de stoppelbaard laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Tom Boonen ontbindt reeds zijn duivels op 61,3 kilometer voor de finish. Een zelfmoordactie?

Dat moet later blijken, vooralsnog zorgt hij er persoonlijk voor dat mijn planning de prullenbak in kan. Er is nog maar één ding dat telt: de stoffige kasseistroken van Noord Frankrijk!
Een enerverende koers is het gevolg van de actie van Tornado Tom. De andere grote meneren moeten wel uit hun hok komen nu. De kans dat hij het haalt met de tegenwind die er staat is weliswaar niet heel groot maar stel nu dat hij wel….
Er wordt hard gereden en dan weer minder hard, er vallen renners aan en ook af.

In de kop blijven uiteindelijk de mannen over die verwacht waren. Vanmarcke, Stybar, Boonen, Sagan, Gerrants, Sir Bradley Wiggins, natuurlijk Cancellara en tot slot onze eigen stripheld Niki Terpstra. Zij beulen elkaar af, kijken elkaar aan en blijven bij elkaar.

Tot het moment waarop Niki besluit dat het genoeg geweest is. Met nog 6,3 kilometer te gaan rijdt hij weg bij de rest, doet wat hij goed kan en haalt zijn welverdiende kei op in het velodrome van Roubaix!
De klusjes zijn niet geklaard maar een verloren middag was het zeker ook niet. Niki maakt met een piepklein cameraatje nog stiekem wat beelden tijdens zijn huldiging en de dag is zomaar weer om.
De titel voor de strip? Niki Terpstra en de keiharde kasseien!