Column Ambro: Shut up legs!

ingevoerd op 29-9-2014

Shut up legs!

3600 seconden, 60 minuten oftwel 1 uur. Dat is een tijdseenheid die overal en dus ook in het fietsen heel belangrijk is. Hoeveel kilometer kan een mens op de fiets in dat uur afleggen is een vraag die al heel lang speelt.
Moser, Mercxks, Boardman, Obree, Rominger en Indurain zijn zomaar een paar illustere namen uit de lijst van 32 renners die zich ooit, met succes, gewaagt hebben aan het werelduurrecord.

Ineens ben je 42 jaar “oud”, al bijna 20 jaar beroepsrenner en heb je 17 keer de Tour de France gereden. Tussen al dat fietsen door ben je vader geworden van 6 kinderen en heb je dus best een druk bestaan. Na al die jaren vindt je het wel mooi geweest en besluit je er de brui aan te geven, je gaat met fiets pensioen.

Maar ja, een echte veel winnaar ben je nooit geweest. Aanvalsdrift is wat je bekend en geliefd heeft gemaakt. Altijd en op de meest onmogelijke momenten aanvallen, mooier is er toch niet? Hoewel, een keer een echt grote overwinning zou ook niet hebben misstaan op het palmares. Die echte grote zege is er nooit gekomen, altijd was er wel iemand die wel de explosiviteit had die jou ontbeerde en de zege voor je neus weg kaapte.

Waarmee kun je dan nog wel in de recordboeken komen? Juist, met misschien wel één van de meest aansprekende prestaties: het werelduurrecord!
In je laatste jaar ben je stiekem specifiek gaan trainen, hard voor een jagend peloton uit rijden is toch iets heel anders dan 60 minuten voluit rondjes rijden op een wielerbaan met een vast verzet op je fiets.

Donderdag 18 september is het zover. Niet op een heel snelle hooglandbaan maar gewoon lekker in de buurt, op de nieuwe wielerbaan van Grenchen in Zwitserland. Nog een keer je lijfspreuk: Shut up legs!
Na een uur zwoegen, pijnlijden en afzien staat er op het scorebord: 51,110 kilometer.
Missie geslaagd, je naam staat nog dikker in de wielerhistorie!
Jens Voigt, aanvaller pur sang, bedankt voor de mooie uren die je de wielervolgers hebt bezorgt en heel veel plezier met wat je in de toekomst gaat doen.