Halverwege het schooljaar...

Het lijkt al weer een hele tijd terug, dat we het schooljaar zijn gestart. We hebben op 18 augustus 2014 een frisse en goede start gemaakt in het nieuwe schooljaar.

Nadat we enkele weken gewend waren aan elkaar is er een informatieavond gehouden voor alle ouders en geïnteresseerden, een ouderavond in een nieuw jasje. We mochten op die bewuste avond vele ouders begroeten, waar wij als school heel blij mee waren. Voor meer informatie over deze informatieavond verwijs ik u naar het eerder aangereikte verslag.

Er zijn de afgelopen periode heel veel activiteiten de revue gepasseerd. Ik noem er enkele op, en realiseer mij dat ik niet volledig ben.

In begin oktober 2014 zijn we gestart met de Kinderboekenweek. Na een gezamenlijke start is er door de kinderen op diverse wijze gewerkt aan dit thema, waarbij ‘leeskilometers’ maken centraal stond.
Er zijn vieringen geweest van verschillende groepen, waarbij het thema dat in de groep draaide centraal stond. Daarbij zijn er ook vele excursies geweest, zoals naar de HVC in Alkmaar, het kasteel in Muiden en een bank in Schagen.
Er is heel hard gewerkt om elk kind goed in beeld te krijgen en op te nemen in de groepsplannen om er vervolgens in de praktijk mee aan de slag te gaan. Een hele klus die heel veel waardevolle informatie oplevert, en er voor zorgt dat we goed aansluiten op de onderwijsbehoefte van elk kind.
Zoals u weet, zijn we dit jaar gestart met een scholingstraject in het kader van PBS (positive behavior support). Er zijn diverse teambijeenkomsten geweest en we zijn als team erg enthousiast over de trainingen, die er voor zorgen dat we het gedegen vorm en inhoud geven. Uiteraard gaan we er vanuit dat het effect van de inzet van PBS op termijn zichtbaar wordt.
Ook het ondersteuningsteam (OT) is, gezien passend onderwijs een nieuwe vorm om er voor te zorgen dat we adequaat kunnen afstemmen op kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Onze nieuwe orthopedagoog Anneke Stolk die zitting heeft in het OT is een zeer kundig persoon, waar we als school erg blij mee zijn.
In oktober en november 2014 hebben de huisbezoeken of de 10 minutengesprekken plaats gevonden. Voor zo wel de ouders als de leerkrachten een belangrijk moment. Het staat in het teken van elkaar ontmoeten, informeren (van school naar ouders en vise versa), afstemmen op wat uw kind(eren) nodig heeft/hebben. Het zijn uiterst waardevolle gesprekken om zo een goed beeld te hebben en krijgen met betrekking tot de ontwikkeling van het kind.
Groep 8 heeft in september 2014 enkele toetsen gemaakt, waarvan de resultaten meegenomen worden richting de advisering naar een school voor het voortgezet onderwijs (VO). Naast onze eigen observaties, resultaten van methodetoetsen en leerlingvolgsysteemtoetsen en bevindingen wordt er een advies gevormd richting het VO. De zogenaamde adviseringsgesprekken hebben inmiddels plaats gevonden en groepsleerkracht Lonneke heeft deze gesprekken bij de kinderen thuis gevoerd. De komende periode wordt gebruikt om samen met de kinderen een keuze te maken voor welke school ze gaan kiezen. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van de open dagen van de verschillende scholen in onze regio. In de periode van februari/maart 2015 zal er een definitieve keuze gemaakt dienen te worden. Dit is uit ervaring altijd een spannende en intensieve periode. We gaan er met z’n allen (school, kind en ouders) voor om tot een weloverwogen keuze te komen om zo een mooie (school)carrière tegemoet te gaan.

Inmiddels zit ook onze eerste ronde atelier er alweer op. Dit jaar willen wij ons tijdens atelier vooral richten op wetenschap en techniek. Hiermee komen er allerlei bijzondere, leuke, leerzame en soms spannende activiteiten aan bod. Door de aanschaf van een nieuwe oven met kookplaten, die door de vereniging is betaald, kunnen we het atelieronderdeel ‘koken’ nog beter doen. Uiteraard zijn we ook weer blij met de inzet van vele ouders tijdens atelier. Deze bijzondere en voor ons belangrijke activiteit van onze school valt en staat met de hulp van ouders.

Ja, en dat zitten we al in de laatste weken van december en 2014. De tijd vliegt en voor je het weet staan we al weer met onze voeten in het nieuwe jaar 2015. We kunnen terugkijken op een mooi Sinterklaasfeest. Als u er niet bij bent geweest, kunt u een heel goede indruk krijgen en sfeer proeven als u de foto’s op onze website bekijkt. De mooiste verhalen krijgt u natuurlijk van uw kind(eren) zelf.

En nu op weg naar kerst….... Op 16 december hebben we onze kerstviering gehouden, die deels in school en deels in de kerk is gehouden. De kinderen hebben kunnen genieten van een zelfgemaakt kerstdiner in de eigen groep. Wat waren de kinderen trots op hun zelfgemaakte en/of zelf meegenomen eten, en wat zag het er mooi en lekker uit. In elke groep waren de tafels feestelijk gedekt en was er een vorm gevonden om met elkaar te eten. Ik kan u vertellen dat het in elke groep een intiem en sfeervol kerstdiner was. Na deze feestelijke maaltijd zijn we met z’n allen richting de Gereformeerde kerk in Dirkshorn gegaan om aldaar ons kerstspel op te voeren. Dit was een mooie viering waar een ieder zijn/haar steentje heeft bijgedragen. Je mag dan terecht trots op jezelf en onszelf zijn. Het was een warme en passende viering waar menigeen van heeft genoten, van jong tot oud. Ook de levende kerststal droeg bij aan dit warme kerstgevoel. De foto’s van het kerstfeest kunt u op de site vinden.

Tot slot wil ik u graag nog een gedicht meegeven voor de komende periode. Namens het team wens ik iedereen heel fijne kerstdagen en een liefdevol, gezond 2015 toe. Sta af en toe eens stil bij bijzondere momenten op gezette en niet gezette tijden, samen of alleen. De tijd vliegt, maar gebruik hem wel! Geniet met volle teugen!


Hans Hubbelmeijer


Dat er licht mag zijn!

Licht in onze ogen
Dat wij elkaar zullen zien, steeds opnieuw.

Licht in onze harten
Dat wij ruimte scheppen, plaats maken voor velen.

Licht in onze gedachten
Dat wij komen tot nadenken en eerlijke besluiten.

Licht in onze huizen
Dat er vriendschap en gastvrijheid zullen heersen.

Licht op onze wegen
Dat wij niet dwalen en voor elkaar een doolhof zijn.

Als je licht uitdeelt, wordt het niet minder maar meer!