Kamerlid maakt zich zorgen om wantrouwen rondom chemische middelen

Kamerlid Jaco Geurts: “Argwaan jegens chemie heeft remmend effect op innovatie”

Kamerlid Jaco Geurts: “Argwaan jegens chemie heeft remmend effect op innovatie”

vrijdag 10 april 2015
 

CDA kamerlid Jaco Geurts maakt zich zorgen om het wantrouwen rondom chemische middelen. Bovendien stipt hij aan dat vaak ten onrechte wordt gedacht dat biologische middelen een laag risico vormen. Dat stelt hij in Nefytobulletin, een uitgave van de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie.

”Ik maak me zorgen over de argwaan jegens chemie”, stelt Geurts, onder meer woordvoerder voor land- en tuinbouw, natuur, milieu (binnenland) en water. Het kamerlid is bang dat deze argwaan niet zonder gevolgen zal zijn.

”Dit heeft gevolgen voor het toelatingsbeleid en werkt remmend op innovatie. Bovendien wordt er vaak ten onrechte van uitgegaan dat biologische middelen per definitie laagrisico-middelen zijn. Dat is onjuist. Niet alle biologische middelen zijn laagrisico. En er zijn chemische middelen die wel laagrisico zijn.”

Volgens Geurts gaat is streven naar duurzaamheid niet per definitie het uitbannen van chemische middelen. ”Het gaat om het vinden van een evenwicht, waarin je geen chemische middelen gebruikt als het zonder kan, maar ze wel inzet als dat nodig is. Er moet vaart worden gemaakt met de regelgeving voor het definiëren van laagrisico-middelen. Op Europees niveau duurt dat te lang. Ik ben er voorstander van dat Nederland hierin vooruitloopt.”

Bron: Nefytobulletin