Intensieve landbouw en kunstmest nodig om de wereld te voeden

Belang intensieve landbouw wetenschappelijk aangetoond

 

Alleen met intensieve landbouw en inzet van kunstmest kan de agrarische sector in de komende decennia voldoende voedsel produceren om de groeiende wereldbevolking te voeden. Dat stelt Maria José Ibarrola Rivas in haar proefschrift voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
 

In de komende decennia is door de groeiende wereldbevolking en de verandering van eetgewoontes veel meer land nodig om voedsel te produceren, zegt de promovenda. In 2050 woont volgens haar berekeningen circa 70 procent van de wereldbevolking in gebieden met een zeer beperkte hoeveelheid landbouwgrond: minder dan 1.000 m² per persoon.

Handel in voedsel van Westen naar ontwikkelingslanden

Dit speelt met name in de ontwikkelingslanden. ‘Alleen als ze daar zeer intensief gebruik gaan maken van kunstmest kunnen ze aan de voedselbehoefte voldoen.’ Omdat landbouwgrond niet te verplaatsen is, verwacht Ibarrola Rivas dat er veel handel in voedsel zal ontstaan vanuit het rijke Westen naar ontwikkelingslanden.

In haar onderzoek heeft Maria José Ibarrola Rivas de drie elementen bevolkingsgroei, milieu en economie gecombineerd. Het onderzoek van Ibarrola Rivas legt een toekomstig wereldwijd probleem bloot: ‘Er is geen enkel land waar je zonder kunstmest genoeg voedsel kunt produceren dat past bij het voedingspatroon ter plaatse.’

María José Ibarrola Rivas promoveert 1 mei aan de RUG op het proefschrift The use of agricultural resources for global food supply - Understanding its dynamics and regional diversity