Strandpaviljoens kunnen weer 25 jaar verder

Gemeente Schagen sluit nieuwe contracten

Wethouder André Groot en exploitanten van strandpaviljoens in de gemeente Schagen hebben nieuwe contracten getekend voor de pacht van het strand. Dit tot vreugde van alle partijen, omdat in 2012 de onderhandelingen hierover waren vastgelopen. Wethouder Groot wist een oplossing te vinden waar iedereen zich in kon vinden.

Groot trok de zaak vlot door andere voorwaarden te stellen. De partijen zijn daarop opnieuw om de tafel gegaan en zijn gekomen tot nieuwe huurprijzen en goede voorwaarden, onder meer over een lange huurtermijn. Daarnaast hebben zowel gemeente als strandpachters ideeën ontwikkeld om het strand aantrekkelijker te maken.

De paviljoens zijn van de exploitanten zelf en zij huren van de gemeente de strandgrond erbij. De gemeente is als overheid wettelijk verplicht om marktconforme huurprijzen te vragen bij verhuur van gronden. Maar de gemeente ziet ook het belang van een sterke en toekomstgerichte strandeconomie. Beide aspecten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vernieuwing van de huurcontracten. De onderhandelingen verliepen in goede harmonie, maar iedere partij vocht wel voor zijn eigen belangen. Toen het tegen het eind spannend werd, lukte het de wethouder een oplossing te vinden door een aanbod om contracten af te sluiten voor een lange termijn van 25 jaar, in ruil voor een akkoord over de hogere huurprijs. Hier werden partijen het over eens.

 

 

 

 

André Groot tekent de contracten. Foto: Gemeente Schagen André Groot tekent de contracten. Foto: Gemeente Schagen