Belasting erfemissie eenvoudig verminderen met emissiescan

Handige digitale tool helpt agrariër

Het Toolboxteam Water heeft een digitale tool ontwikkeld, waarmee agrariërs het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart kunnen brengen: de erfemissiescan. “De tool geeft daarnaast informatie over maatregelen om emissie vanaf het erf te verminderen. Dat is van belang voor een goede waterkwaliteit en voor het behoud van een effectief middelenpakket”, stellen de bedenkers en ontwikkelaars, CLM Onderzoek en Advies en Broos Water, op verzoek van LTO Nederland, Agrodis en Nefyto.

Mogelijkheden

Door het invullen van de erfemissiescan kunnen agrariërs zien waar (nog) mogelijkheden liggen om de belasting van het oppervlaktewater verder te verminderen, stelt het bedrijf. “De agrariërs vullen vragen in over het vullen van de spuit, de inwendige en uitwendige reiniging, het stallen van de spuit en de erfsituatie. Als resultaat krijgen ze te zien bij welke van deze activiteiten emissie naar het oppervlaktewater optreedt. Daarnaast geeft de scan informatie over de wetgeving op het gebied van erfemissie en praktische informatie over maatregelen die zij kunnen nemen om emissie vanaf het erf te verminderen.” LTO Nederland en Agrodis gaan de komende maanden aan de slag om de Erfemissiescan bij agrariërs uit te rollen. Agrariërs kunnen ook zelfstandig de scan invullen.

Beperking erfemissie

Volgens de partijen is de beperking van erfemissie erg belangrijk. “Veel activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen vinden op het erf plaats. Daar wordt de spuit na gebruik gestald en gereinigd en soms ook gevuld. Bij het vullen kan worden gemorst en bij het schoonmaken van de spuit kan waswater met gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot stromen of in het riool terecht komen. Uit metingen blijkt dat deze emissieroute groter is dan eerst gedacht. Dit komt ook naar voren in metingen van de waterschappen.” De waterschappen stellen vast dat water dat van het erf afspoelt, hoge concentraties gewasbeschermingsmiddel kan bevatten. En als gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties in het oppervlaktewater voorkomen, is dat niet alleen slecht voor het milieu, maar kan dit uiteindelijk leiden tot drastische beperkingen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

erfemissie erfemissie