Vaker schade door wateroverlast

Gevolg van klimaatopwarming

Akkerbouwers hebben steeds vaker schade aan hun gewassen door zware buien. Komt dat alleen door een verandering van het klimaat, of hebben waterschappen te weinig oog voor het boerenbelang? En doen akkerbouwers zelf wel genoeg om schade te beperken?

Voor het tweede achtereenvolgende jaar viel tussen Werkendam en Hank zoveel water dat akkerbouwers tientallen procenten van hun aardappelen rot in grond moeten laten zitten. Dit jaar is er schade in een veel groter gebied, vanuit Zeeland, West-Brabant, het oostelijk deel van de Hoeksche Waard en het Eiland van Dordrecht in een brede baan het rivierengebied in.

Meer extreme perioden

Houd er maar rekening mee dat dit vaker zal gebeuren, is de boodschap van meteoroloog Jordi Huirne van Weeronline. „Daar ben ik wel bang voor ja. Er komen meer extreme perioden, perioden van langdurige droogte en als het regent, blijft het regenen.”

De belangrijkste oorzaak is de stijging van de zomertemperatuur. Warme lucht kan meer water bevatten, weet elke akkerbouwer die aardappelen bewaart. Een temperatuurstijging met één graad geeft 13 procent meer neerslag in millimeters, heeft het KNMI berekend. De zomertemperatuur is nu gemiddeld één graad hoger dan 30 jaar geleden.

Gemiddeld één keer per drie jaar wateroverlast

Akkerbouwer Kees Gommeren uit het West-Brabantse Kruisland heeft sinds 1998 al zes keer wateroverlast meegemaakt. Hij somt op: „1998, 2001, 2005, 2007, 2012 en 2015, gemiddeld één keer in de drie jaar.” Voor hem is het geen vraag meer of het weer verandert of niet.

Al jaren zijn boeren in Kruisland in overleg met het waterschap Brabantse Delta over oplossingen. Inmiddels heeft dat waterschap diverse maatregelen genomen, niet alleen om water sneller af te voeren, maar ook om het langer vast te houden op hoger gelegen gronden. Gommeren kan het nog niet staven met cijfers, maar hij vermoedt dat hiermee het risico voor de telers rond Kruisland wel iets is afgenomen.

Klimaatverandering

Akkerbouwer Kees Coppens zit in het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta. Hij noemt het ‘hartstikke helder’ dat er sprake is van een klimaatverandering. „In 1998 was het extreem nat. Sindsdien zijn er elk jaar wel ergens in Nederland problemen met wateroverlast.” Dat komt niet doordat waterschappen wat hebben laten liggen, stelt hij. „Wij als waterschappen vinden zoiets ook vervelend. We werken er hard aan, maar de oplossingen zijn niet morgen geregeld.”

Waterschap Brabantse Delta doet al meer dan wat wettelijk verplicht is, zegt Coppens. De landelijke norm is dat gemalen in 24 uur 15 millimeter water kunnen wegmalen.

waterschade aardappelen waterschade aardappelen