Landbouw heeft grote rol in oplossing klimaatprobleem

ingevoerd op 24-11-2015

„Land- en tuinbouw leveren als voedselproducent een belangrijke bijdrage aan de aanpak van de wereldwijde klimaatverandering. De sector slaat koolstof op in gewassen en bodem, wekt duurzame energie op en levert essentiële bouwstenen voor de circulaire economie.” Deze boodschap geeft LTO Nederland de Tweede Kamer mee voor het debat over klimaatverandering van vandaag en de klimaatconferentie in Parijs van volgende week.

LTO Nederland stelde een notitie voor de politici op die het belang van de sector in de oplossing van het klimaatprobleem onderstreept en de rol die de land- en tuinbouw kunnen spelen voorlegt. „Erken het strategische belang van de agrarische sector als onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering. De relatie tussen klimaatverandering en voedselzekerheid dient voor de Nederlandse regering richtsnoer te zijn”, zegt de boerenbelangenorganisatie.

Volgens LTO maken boeren deel uit van de oplossing en hebben zij er meer dan anderen belang bij dat die oplossing er komt. Verandering van het klimaat is des te belangrijker voor boeren en tuinders, aangezien dit ook gevolgen heeft voor de productieomstandigheden en daarmee voor de voedselzekerheid.

In het rapport pleit LTO voor oplossingen waarin de mestvergisting een rol speelt. LTO pleit voor voortzetting van het convenant ‘Schone en Zuinige Agrosectoren’ en een krachtige stimulans voor monovergisting van dierlijke mest. Deze innovatieve vergistingstechniek biedt volop kansen en het mest snijdt aan twee kanten: meer duurzame energie en minder broeikasgassen. Daarom is LTO voor een vliegende start van monovergisting: financier tweehonderd installaties zodat de kosten fors omlaag kunnen worden gebracht en deze techniek concurrerend wordt.

Koolstof

LTO hecht zwaar aan voortzetting van het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren en vindt dat via Topsector Energie hiervoor jaarlijks van 2 miljoen euro moet worden uitgetrokken. Voorts kan de sector ‘sprongen maken’ door de stimuleren dat CO2 voor langere tijd in de bodem wordt opgeslagen. Bijkomend positief is een forse toename van bodemvruchtbaarheid en bodembiodiversiteit, zo verduidelijkt LTO haar standpunten.

bij klimaat bij klimaat