Kalk in het zonnetje

Waar komt de DCM kalk vandaan?

 

In de Krijtperiode (tussen de 145 en 66 miljoen jaar geleden) was het klimaat op aarde een stuk warmer. De zeespiegel lag toen wel 300 meter hoger dan nu het geval is.

In de zeeën leefden eencelligen die waren bedekt met ronde kalkplaatjes, de coccolieten. De eencellige leefde aan de oppervlakte van de zee, na het afsterven zonken ze naar de bodem met de coccolieten kalkplaatjes. Na het droogvallen van deze miljoenen jaren oude laag is de zogenoemde kalk ontstaan die we o.a. in Noord Duitsland terugvinden.

Coccolietenkalk is een zachte vorm van kalk zonder magnesium.

Kalken met magnesium hebben het dolomitisatieproces doorlopen. Dolomitisatie is een proces waarbij calciumcarbonaat - CaCO3 wordt omgezet in dolomiet - CaMg(CO3)2. Zeewater van nature rijk aan magnesium (Mg), dringt in de calciumcarbonaatafzetting waarbij een deel van de calciumionen wordt vervangen door magnesium.

 

De reactiviteit van de zuurgraad (pH)  wordt bepaald door het magnesiumgehalte in de kalk. Dus hoe hoger het magnesiumgehalte in de dolomietenkalk, hoe meer dit ten koste gaat van de werking op de pH.

 

De kwaliteit van de kalksoort wordt aangegeven met neutraliserende waarde (nw). Hoe hoger de waarde hoe beter het effect is op de zuurgraad.

 

Ook de hardheid van de kalk bepaalt de kwaliteit. Zachte kalksoorten lossen sneller en beter op, waardoor de werking veel beter is. De dieper gelegen kalk lagen zijn door de hoge druk zeer hard geworden. Deze kalksoorten lossen minder goed op en werken veel trager op de pH.

Calcium heeft verschillende functies voor de plant en de bodem.

 

Voor de plant:

De plant neemt calcium op als een tweewaardig positief geladen ion (Ca2+). Calcium is het enige element dat alleen door de worteltoppen wordt opgenomen.

De opname van calcium is een passief proces, calcium gaat met de waterstroom mee de wortels in en wordt zo via de houtvaten naar de actief verdampende delen getransporteerd.

Eenmaal op plaats van bestemming in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte. Calcium is immobiel in de plant. Dat betekent dat wanneer het eenmaal op de bestemming is gekomen, daarna niet meer verplaatsbaar is. De opname van calcium wordt sterk beïnvloed door andere positief geladen ionen als magnesium, kalium en natrium. Hoge gehalten van deze elementen kunnen de calciumopname sterk verminderen.

Vooral jong snel groeiend blad heeft calcium nodig.

Voor de bodem:

De winterperiode is het ideale moment om te bekalken. Kalk heeft tijd nodig om op te lossen en calcium verplaats zich langzaam in de bodem. De zachte coccolietenkalk lost sneller op en kan dus ook in het voorjaar en zelfs in de zomer worden gebruikt.

 

De belangrijkste reden om kalk te strooien zijn:

Het verhogen van de zuurgraad. In de bodem is namelijk een jaarlijkse verzuring door plantengroei en uitspoeling.

Het verbeteren van de bodemstructuur. Calcium zorgt voor structuurverbetering van de grond. Deze wordt door Calcium ruller en luchtiger en minder slempgevoelig. 

De positief geladen Ca+ deeltjes gaan tussen de negatief geladen (klei)plaatjes en humusdeeltjes zitten, waardoor meer ruimte tussen de plaatjes wordt gecreëerd. Bij een slechte structuur ontstaat minder groei en veel uitspoeling door slechtere opname van voeding en weinig lucht in de bodem.

Ook ander positief geladen voedingsdeeltjes kunnen worden gebonden aan de humus- en kleideeltjes. Dit effect, het zogenoemde CEC Complex (Cation Exchange Capacity) zorgt dat de bodem voor de plant meer voedingsstoffen kan afgeven.

 

Wist u dat er verschillende werkingen van kalk zijn voor de pH?

De werkingssnelheid van kalkmeststoffen hangt vooral af van de fijnheid , hardheid en magnesiumgehalte.

Vooral bij voorjaarstoediening is het belangrijk om een snelwerkende kalkmeststof te gebruiken.

Dit is bijna alleen mogelijk met de DCM Fossiele zeewierkalk van coccolieten.

 

 

Zeewierkalk  (DCM fossiele zeewierkalk)

Snel pH verhogen en werken aan het CaO gehalte

Jonge, snelwerkende zeewierkalk door de fijnheid en zachtheid

hoog CaO en laag MgO

100 % zeewierkalk

Snelste pH verhoging   (NW 50)

Meeste Calcium (45%)  beschikbaar voor de plant/grond

Van nature rijk aan spoorelementen

Goed strooibare korrel

Verkrijgbaar in 20 kg zakken.

Dosering afhankelijk van de pH en het doel van de bekalking  (10 – 15 kg per 100m2)

DCM kalk DCM kalk
winning van kalk winning van kalk
schematische weergave kalk schematische weergave kalk