Hoge druk uienvlieg en uienmineervlieg: schade en wegval planten

bron: Akkerwijzer

De uienvlieg en de uienmineervlieg slaan om zich heen. In veel percelen, met name in Zuidelijk Flevoland, is sprake van grote schade en zelfs wegval van uienplanten.

 

Volgens Jaap Jonker van De Groot en Slot is op percelen in Zuidelijk Flevoland 5 tot 10 procent wegval zichtbaar. Dit gebied is het zwaarst getroffen door de vliegen. Maar ook in Friesland, Groningen en de Noordoostpolder vallen planten weg. André Boot van Hazera constateert ook in de Achterhoek een hoge druk van de uienvlieg. In het zuidwesten zijn volgens hem nauwelijks problemen.

Het is volgens Jonker en Boot lastig om exact te duiden of de schade in de uien door de uienvlieg of de uienmineervlieg komt, omdat de schade veel op elkaar lijkt. Maar beide komen al volop voor. Beide zijn ook te bestrijden met een pyrethroïde.

De aanval is waarschijnlijk een gevolg van de extreme buien die in mei over Nederland trokken, gevolgd door warm weer. Door de regen en de hagel is in veel percelen schade aan het blad ontstaan. Deze wonden trekken de uienvlieg aan. Ook afstervend loof is aantrekkelijk voor de uienvlieg.

De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. Er zijn twee tot drie generaties per jaar in de periode mei tot september.

Trips

Ook trips zijn eerder dan in voorgaande jaren, als gevolg van de hogere temperaturen in mei. Hier is volgens Jonker al veel preventief tegen gespoten. Schade door trips heeft hij dan ook nog niet gezien. Telers zijn dit jaar alert op trips nadat vorig jaar veel schade is ontstaan door dit beestje. Trips zorgen voor vreet- en zuigschade in het blad, wat kan leiden tot opbrengstderving van wel 30 tot 40 procent. Met preventieve middelen is een uitbarsting van trips in ieder geval tijdelijk af te remmen.

Jonker en Boot adviseren telers hun gewas goed in de gaten te houden.

hoge druk van uienvlieg hoge druk van uienvlieg