Gemeentelijke fusie

ingevoerd op 17-3-2009

Afgelopen vrijdag heeft de door de negen gemeentes ”ingehuurde” informateur, dhr. Schoof, rapport uitgebracht.

Na gesprekken met de negen Noordkop gemeentes, zowel raadsleden als colleges, heeft hij de volgende adviezen gegeven.
1. Gezien de wensen van de negen gemeentes is het verstandig om tot vier Noord-kop gemeentes te komen. Te weten de te fuseren gemeentes Zijpe-Harenkarspel-Schagen en Niedorp-Wieringermeer-Anna Paulowna-Wieringen, en de zelfstandig blijvende gemeentes Den Helder en Texel.
2. Dhr. Schoof acht het verstandiger om de fusiedatum van 01-01-2012 aan te houden. Gezien alle besluiten die genomen moeten worden zal de datum 01-01-2011 tot een onzorgvuldig haast proces leiden.
3. Gezien de datum van 01-01-2012 zou het advies zijn om de verkiezingen, van 2010, te verlaten naar 2012.

De VVD Schagen kan zich vinden in de laatste twee punten. In eerste instantie waren we bezig met 01-01-2011, net als Niedorp en Wieringermeer. Doch een jaar later, voor een beter resultaat, is meer dan acceptabel.

M.b.t. het eerste punt zal nog wel een balletje worden opgegooid. Het advies lijkt meer ingegeven te zijn op geografische aspecten en de huidige overeenkomsten van de gemeentes. Is dit een juiste en meest voor de hand liggende onderbouwing bij een keuze van fusiepartners?

Er zou ook gekeken kunnen worden naar waar je elkaar juist aanvult, elkaar versterkt, onderlinge afhankelijkheid, etc.
De VVD Schagen zou toch graag zien dat bij Zijpe-Harenkarspel-Schagen ook Niedorp zich aansluit. Dit past meer in onderlinge afhankelijkheid en verstrekt elkaar het meest.
De andere gemeenten, m.u.v. Texel, zouden elkaar ook goed kunnen versterken. Ook zie je daar een grotere afhankelijkheid van elkaar op het gebied van economie (Den Helder-Anna Paulowna), scholen (Wieringen-Den Helder), randmeer (Wieringen-Wieringermeer), Waddenzee (Wieringen-deel Anna Paulowna), enz.
Texel heeft uitgesproken om zelfstandig te blijven. Dit wordt door de andere gemeentes en de informateur begrepen.

Natuurlijk moeten we met z’n allen niet vergeten waarom en voor wie de gemeentelijke fusies noodzakelijk zijn. U, als burger de belangrijkste belanghebbende, dient centraal te staan. Naast de voor de hand liggende vragen zoals ”wordt de gemeentelijke lasten hoger na een fusie?” en ”kan ik nog steeds in mijn buurt bij een gemeentelijk loket terecht?” dienen zeker continue aandacht te krijgen.
Uiteindelijk dienen de gemeentes, lees de inwoners, voordeel te hebben, dan wel dient de komende nadelen zoveel als mogelijk met een fusie te worden beperkt.