Uit de Liberale Markt van april 2009: Regionale woonvisie door Joop Paauw

ingevoerd op 11-4-2009

Onlangs is het rapport  Regionale woonvisie uitgebracht. Deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de woningbehoefte in de Noordkop voor de komende 10 jaar. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Noordkop binnen enkele jaren te maken krijgt met een terugloop in de bevolking. Vertrekoverschot, vergrijzing en minder geboortes zullen daarvan de oorzaak zijn. In het rapport wordt een signaal afgegeven dat alle gemeentes in de Noordkop hun woningbouwprogramma moeten bijstellen om te voorkomen dat we met leegstand te maken krijgen. Geen leuke berichten voor de expansiedrift van die gemeenten.

Ook wordt er op gewezen dat gemeentes meer aandacht moeten geven aan de toekomstige woningbehoefte. De vergrijzing vraagt een andere woning dan we tot op heden bouwden. Ook de starters dienen meer aandacht te krijgen. Dat niet iedere gemeente een probleem van gelijke grootte krijgt, wordt ook in het rapport duidelijk. Enkele gemeentes zullen vanwege hun aantrekkingskracht op de bewoners uit omliggende gemeentes minder snel geconfronteerd worden met die terugloop. Den-Helder is daarvan o.a. een voorbeeld. De bevolkingsterugloop komt in Den Helder het meest aan de oppervlakte. Schagen daarentegen zal vanwege haar ligging en verzorgingspakket later te maken krijgen met de terugloop.

Eén aspect echter heb ik in het rapport gemist n.l. de gezinsverdunning. Al jaren loopt de gemiddelde bezetting van een woning terug. Daardoor hield de vraag naar nieuwe woningen geen gelijke tred met de bevolkingsgroei. Of die gezinsverdunning vanwege de economische crisis nog door gaat, is niet duidelijk. Zullen jongeren langer thuis blijven wonen of zullen jongeren vanwege meer onzekerheid op de arbeidsmarkt het huren of kopen van een eigen woning uitstellen? De effecten van de crisis zijn vooralsnog niet te bepalen. De toekomst zal dat moeten uitwijzen.

Wel staat vast dat projectontwikkelaars zeer voorzichtig omgaan met bouwplannen. Ook in Schagen is dat te merken. De bouw van de appartementen aan de Laan is voorlopig uitgesteld, de startdatum voor de realisatie van Nes Noord is momenteel punt van discussie. Ook de bouw van de brandweergarage met bovenliggende appartementen ondervindt stagnatie vanwege het niet halen van de vereiste hoeveelheid verkochten eenheden.

Waar Schagen wel mee te maken heeft is dat nog steeds mensen van buiten Schagen naar onze gemeente willen verhuizen vanwege het aantrekkelijke woonsituatie. Dat dit ten koste gaat van de omliggende gemeentes moge duidelijk zijn maar het fenomeen is niet te stoppen vanwege de vrijheid die ieder mens heeft om te gaan wonen waar hij of zij dat wenst. Binnen de fractie hebben we uitgebreid over het rapport gebrainstormd en zijn we tot de conclusie gekomen dat we in Schagen voorlopig nog vasthouden aan ons nieuwbouwprogramma.

De fractie is van mening dat niet te veel druk op de bestaande woningvoorraad moet worden gelegd, waardoor de prijzen hoog blijven. Zodra het aanbod van woningen groeit, wordt het voor starters op de woningmarkt weer mogelijk om voor een redelijke prijs een woning in Schagen te kopen waardoor meer jongeren zich hier gaan vestigen. Als meer jongeren zich hier kunnen vestigen zal het aantal geboortes toenemen en dat geeft weer een positieve impuls aan het verenigingsleven. Het is inderdaad een vicieuze cirkel.

Er zijn partijen in de raad die echter een andere mening zijn toegedaan. Die roepen momenteel dat alle nieuwbouwplannen maar in de kast moeten gestald en dat we Nes Noord maar mooi groen moeten laten. Zoals al eerder gesteld, is de fractie er nog steeds van overtuigd dat het realiseren van ons nieuwbouwprogramma voor Schagen een betere optie is dan te stoppen met bouwen. Uiteraard zullen ook wij de ontwikkelingen kritisch blijven volgen en zonodig inspringen daar waar het nodig is.

Joop Paauw