Pas maar op, Gergory Sedoc

Noord-Hollandsdagblad 09-2008

Pas maar op, Gregory Sedoc!
Marcel van der Westen grijpt hordemaat zo bij zijn benen in KlimduinRUN

Geregory Sedoc is een gewaarschuwd man, Bij de KlimduinRUN komende zaterdag is Schoorl heeft die andere olympische hordeloper, Marcel van der Westen, het op zijn benen voorzien.

Als het aan Sven Ootjes ligt wordt de KlimduinRUN de vaste afsluiting van het atletiekseizoen. De voormalig nationaal topatleet, die het evenement organiseert, rekent op veel publiek onderaan het hondermeter lange en 54 meter hoge Klimduin an het Roode Leeuwplein. Om 16:30 is zaterdag de eerste serie, om 18:40 de vrouwenfinale en om 19:00 uurbeginnen de finalisten bij de mannen aan hun laatste sprint bergop door het mulle zand.

De bekendste deelnemers zijn genoemde hordelopers van der Westen en Sedoc, die beiden de halve finale op de Olympische Spelen haalden, en een andere Peking-ganger, meerkampster Jolanda Keizer. Hoogspringkampioen Martijn Nuijens doet mee en van buiten de atletiek komt schaatsbelofte Jan Blokuijsen. Een grote groep van de Alkmaarse IJsclub sprint ook mee, maar Blokhuijsen is de enige schaatstopper.

Organisator Ootjes: ”Het zou mooi zijn om in de toekomst iemand als Erben Wennemars erbij te zetten, maar zulke jongens vragen veel startgeld en daar doen we niet aan”.

Ootjes tipt van der Westen noch Sedoc voor de hoofdprijs: een blitste Honda scooter. ”Ik zie de Belg Cédric Van Brantegem, die bij de mondiale toptien hoort op de 400, winnen”. Volgens de oud-atleet zijn 400 meter-lopers het meest geschikt voor de KlimduinRUN. ””Die kunnen goed door de verzuring lopen”.

Marcel van der Westen denkt daar iets anders over. ”Honderd meter si voor mij geen probleem. Ik mag hopen dat ik win”, klinkt het stoer. Hij ziet zijn matje en rivaal Sedoc als belangrijkste tegenstander. ”Ik heb dit jaar nog niet van Greg verloren en mocht ik achter liggen dan grijp ik hem bij zijn benen.”

De Schoorlse duinen zijn bekend terrein voor van der Westen. Ïk heb er zes jaar lang bijna elke zondag getraind. Greg en ik hebben daar geregeld liggen overgeven. De trainingen in het zand waren het leukst, maar wel loodzwaar”.

Is het dan verstandig om mee te doen al topatleet? : ik ben wel moe en heb zaterdag in Sjanghai na mijn laatste wedstrijd echt de stekker uit het seizoen getrokken, maar mijn lichaam is nog topfit. En het is qua belastbaarheid niet te vergelijken met hordelopen. bovendien is het vooral ook gezellig. Ik kom vast weer een hoop bekende tegen.” Dat is de insteek ook van Ootjes, die zijn achtergrond als voormalig hoogspring- en meerkampkampioen gebruikt bij  het strikken van deelnemers. ”Het is iets ludieks. Veel atleten vinden het wel een beetje eng, maar het lukt me toch de meesten te enthousiasmeren. Ook omdat ze zo aan het eind van het seizoen geen risico lopen.”

In zijn huidige vorm wordt het zaterdag de tweede edite van de KlimduinRUN. De populariteit groeit, merkt Ootjers. : Het is echt een afvalrace. Sommigen gaan vol weg en liggen halverweg al in het zand. Het is super om te zien”.

Gregory Sedoc moet oppassen voor Marcel van der Westen Gregory Sedoc moet oppassen voor Marcel van der Westen