Nog altijd in het ban van de atletiek

Sven Ootjers, aanjager van Klimduinrun, wil anderen besmetten met virus

Heiloo-Nee, zelf zal Sven Ootjers zondagmiddag de sportieve uitdaging niet aangaan. De tijd dat het bedwingen van het Klimduin in Schoorl tot zijn vaste trainingsreportage behoorde, ligt achter hem.
 
Als atleet is Ootjers weliswaar niet in ruste, maar de prioriteiten zjin verlegd. Slechts in compentitieverband komt hij uit voor Trias, de atletiekclub in zijn woonplaats waar hij tevens als trainer actief is. Zo won Ootjers onlangs nog de 110 meter horden en het hoogspringen, het onderdeel waarop hji met 2,21 meter immer Nederlands recorhouder bij de junioren is. „Maar m’n ambities zijn begraven.”

Anno 2009 besmet Ootjers liever anderen met het atletiekvirus, dan dat de 36-jarige Heilooer zijn eigen fysieke grenzen probeerd op te rekken. Vanwege het niet te temperen enthousiasme vor de tak van de sport die zijn leven beheerst, is hij de aanjager van de Klimduinrun, het unieke sprintgeweld dat inmiddels de status heeft verworven van officieuze afsluiting van eht baanseizoen en dat voor de vierde keer plaatsheeft. „Door m’n contacten is het altijd gelukt pakkende namen te strikken, zoals ne de WK-gangers Martijn Nuijens en Yvonne Wisse. Het liefst heb ik er echter natuurlijk een zo breed mogelijk deelnemersveld, zou ik er bijvoorbeeld oo graag topschaatsers bij willen hebben. Maar zij vinden het riskant, zijn zo vlak voor de start van het seizoen bang voor blessures. Jammer, want het evenement hoeft zeker niet alleen aan atleten voorbehouden te blijven.”

Het is dat de organisatie van het jaarlijkse spektakelstuk hem zoveel voldoening geeft, want eigenlijk is Ootjers mometneel een drukbezet man. Niet alleen geeft hij atletiektraining(eveneens als invalkracht bji de nationale meerkampselectie) en sportlessen in gevangenis Westlinge in Heerhugowaard, tevens is hij nadrukkelijk in de race voor de functie van vaste reporter van het wekelijkse RTL-programma life 4 you van Irene Moors en Carlo Borszhard. In de internetverkiezing (’Eigenlijk verafschuw ik het Idols-achtige gedoe’) vergaarde hij van de zes kandidaten tot dusverre de meeste stemmen.Volgende week zondag volgt de einduitslag.

De uitgelezen kans deed zich vaar na een recent intervieuw in het glossy lifestylemagazine Linda. Ootjers: „Ik werd geportretteerd in de rubriek leuke man. Dat heeft enorm veel losgemaakt. Niet alleen werd ik gepolst voor life 4 you, ook vond ik een stapel vrieven van vrouwen op m’n deurmat. Zoiets had ik niet eerder meegemaakt.”

Ootjers is wel wat gewend. Als fotomodel zag hij zijn gezicht menigmaal in televisiereclames of op billboards terug, hij speelde een gastrol in de tv-hitserie Gooische Vrouwen en in een grijzer verleden wist hij eveneens als atleet de schijnwepers op zich gericht. Een nieuwe afslag ligt dus in het verschiet. „Het lijkt me leuk om verslaggever te worden. Het sluit aan bij wat ik het liefst doe: met mensen omgaan.”
Om die reden heeft Ootjers zijn modellenwerk teruggeschriefd. Een fotospecial in exotische landen slaat hij niet af, maar voor modeshows laat hij zich nauwelijks meer strikken. „Die poeha en opsmuk kan me gestolen worden.”

Ootjers is genezen sinds hji vijf jaar geleden voor de lokroep zwichtte. „Ik heb me toen tijdelijk in Kaapstad gevestigd, dat net als bijvoorbeeld New York en Milaan een modellenbolwerk is. Na een maand werken heb ik gezegd: laat mij me maar hier vakantie vieren. Het leuren met een map vol foto’s stond me tegen. Dat ik zodoende het grote geld misliep, deerde me niet.”

Sindsdien dompelt Ootjers zich weer onder in het vertrouwde leven waarin sport boventoon voert. Vandaar ook zijn intensieve bemoeienis met de Klimduinrun. „Ik vind het gewoon leuk om los te gaan.”

Sven Ootjers in het orgineel Ziber t-shirt Sven Ootjers in het orgineel Ziber t-shirt