Nieuwe Nissan Micra: de kunst van de eenvoud

2-3-2010

GENEVE, 2 maart 2010 - Carlos Ghosn, Chief Executive Officer van Nissan Motor Co. Ltd heeft vandaag de nieuwe Micra onthuld tijdens de 80e Internationale Autosalon van Genève. Dit is de vierde generatie van deze iconische stadsauto.

GLOBAL compact car
De nieuwe Micra (March in Japan) zet nieuwe maatstaven voor de auto-industrie op het gebied van efficiënt ruimtegebruik en technische verfijning. Sinds de lancering van de eerste Micra-generatie heeft de auto in Europa, Japan en andere markten een uitstekende reputatie verworven als betrouwbare, stijlvolle en gebruiksvriendelijke compacte auto. De brede aanhang onderstreept de veelzijdige kwaliteiten van de auto. De compleet nieuwe Micra, straks in 160 landen te koop, bouwt voort op deze reputatie.

‘Combineer 25 jaar ervaring in het ontwerpen van compacte auto’s voor stadsgebruik … met een compleet nieuw, veelzijdig platform en Nissans expertise op het gebied van productie … en het resultaat is een moderne, doordachte auto die wereldwijd hoge ogen gaat gooien’, aldus Carlos Ghosn tijdens de onthulling van de auto.

In één oogopslag:
• een ruim interieur binnen compacte buitenafmetingen
• een nieuwe driecilinder benzinemotor en later een uitvoering met turbo en directe brandstofinjectie met een CO2-emissie van slechts 95 g/km
• nieuwe CVT met innovatieve technologie
• geheel nieuw, gewichtsbesparend platform
• nieuwe Micra wordt in 160 landen verkocht en in vier fabrieken gebouwd

Het nieuwe V-platform van de Micra is het resultaat van een uitvoerig nieuw proces van ontwikkeling en productie. De auto is speciaal voor deze bodemplaat ontwikkeld en getest in Japan. De productie vindt plaats op vier locaties, waar de auto’s ook afgestemd worden op de voorkeuren van de klanten in meer dan 160 landen wereldwijd. Nissan zal de Micra produceren in Thailand, India, Mexico en China – daarmee de vaste routine doorbrekend waarin nieuwe auto’s eerst gelanceerd worden in gevestigde markten als Europa en Japan.

Design
‘De auto moet een wereldwijd publiek aanspreken’, zegt Makoto Yamane, Associate Product Chief Designer. ‘Daarvoor is een elegante voorzijde nodig die tegelijkertijd verfijning uitdrukt.’ Een uniek designelement van de auto – de geïntegreerde grille die is opgebouwd uit twee lagen – is daarbinnen het sleutelelement. Ook de klassieke vormen van de Micra zijn cruciaal. Daarom heeft het nieuwe model de typerende gebogen ruitlijn, een kenmerkend onderdeel van de Micra-traditie, identiteit en aantrekkingskracht.

Compact is de Micra nog altijd. Wel groeide hij 61 millimeter in de lengte en nam de hoogte iets af. De wielbasis is groter waardoor de wielen zich nog meer op de hoeken van de auto bevinden. Het resultaat is een ruimer interieur. De boemerangvormige profielen op het dak hebben een belangrijke functie, verklaart Yamane. Om het ontwerp van de buitenzijde en binnenzijde op elkaar te laten aansluiten, introduceert Nissan ‘connected coocon-design’ met een repeterend dashboardontwerp: de ronde behuizing van het instrumentenpaneel wordt herhaald in het identiek gelijnde dashboardkastje aan de andere zijde.

Compleet nieuwe motor en CVT
In Europa komen twee motorvarianten beschikbaar, beide op basis van de nieuwe HR12 1,2-liter benzinemotor met drie cilinders. Deze motor – gebaseerd op de HR16 viercilindermotor die de Note en Qashqai aandrijft – is uitgerust met variabele kleptiming (VTC). Het vermogen komt op 59 kW en het koppel bedraagt maximaal 108 Nm. De CO2-emissie van slechts 115 g/km is zeer gunstig. Daarnaast biedt Nissan een 1,2-litermotor met turbo, directe injectie en een start-stopsysteem. Deze innovaties – het start-stopsysteem levert een CO2-reductie op van zes procent – zorgen voor levendige prestaties dankzij een vermogen van 72 kW en 142 Nm koppel. De CO2-uitstoot bedraagt slechts 95 g/km. Dat is uitzonderlijk weinig voor een benzinemotor.

De twee motoren zijn naar keuze leverbaar met een handbediende vijfversnellingsbak of Nissans nieuwe Continu Variabele Transmissie (CVT). Als eerste ter wereld maakt de CVT gebruik van een subplanetair tandwielstelsel voor een groter overbrengingsbereik. Ook wordt er een kleinere riemschijf toegepast, waardoor de transmissie tien procent lichter is dan eerdere CVT’s van Nissan. Het grotere bereik van de versnellingbak maakt de 1,2-litermotor net zo zuinig als een 1,0-litermotor, maar biedt wel een levendige acceleratie.

Met alleen betere prestaties namen de Nissan-technici geen genoegen. Zij zorgden daarom ook voor een wegligging en dynamische rijkarakteristiek die wendbaarheid combineren met verfijning en rust. De wielophanging van Nissans nieuwe V-platform is zo compact dat er maar weinig ruimte voor nodig is. Dit biedt maximale bagageruimte zonder dat het ten koste gaat van de rijdynamiek. Veel aandacht is besteed aan het vermogen van het onderstel hobbels in het wegdek te absorberen. Daardoor rijdt de Micra sereen over slechte wegdekken zonder dat dat invloed heeft op de stabiliteit op hoge snelheid. Dankzij het verfijnde onderstel rijdt hij ook rustig en stabiel over snelwegen.

Comfort, functionaliteit en uitrusting
De Micra is leverbaar met belangrijke technologische innovaties die het dagelijkse gebruik vergemakkelijken. Zoals parkeersensoren en parking space measurement (PSM) met drie niveaus (beginner, ervaren, expert) om het parkeren in kleine ruimtes gemakkelijker te maken. In dit segment is het een unieke extra – ideaal voor gebruik in de drukke steden, waar elke centimeter telt. De draaicirkel van maar 9 meter maakt scherp manoeuvreren eenvoudig.

Ook beschikbaar zijn Intelligent Key, Nissan Connect (Nissans touchscreen audio- en navigatiesysteem) een glazen panoramadak, een regensensor, snelheidsafhankelijke volumeregeling, een start-stopknop en een rijcomputer die informatie geeft over het actuele verbruik, de actieradius en de buitentemperatuur. Wat betreft beveiliging: de auto is voorzien van een snelheidsafhankelijke, automatische portiervergrendeling.

Veiligheid
Het gebruik van het V-platform levert een belangrijke bijdrage aan de hoge botsveiligheid. De structuur is ontwikkeld om de krachten van een frontale aanrijding te absorberen door middel van geavanceerde kreukelzones. Dankzij extra verstevigingen is de passagiersruimte in hoge mate bestand tegen vervorming. De Europese versie van de Micra is standaard voorzien van ABS, twee frontale airbags, zij-airbags, curtain airbags, Electronic Stability Control (ESP) en gordelspanners.

Simon Thomas, Senior Vice President Sales and Marketing bij Nissan Europe: ‘De nieuwe Micra wordt de nieuwe maatstaf voor compacte auto’s. Zijn aantrekkingskracht dankt hij aan zijn compacte afmetingen, het ruime interieur, de kleine en efficiënte motoren en de gebruiksvriendelijke techniek. Daarmee is ook voor de vierde generatie een iconische status weggelegd.’ De verkoop van de nieuwe Micra begint in maart in Thailand. In Europa komt de Micra in de herfst op de markt.