De belachelijke wetten top 40 (4)

ingevoerd op 3-6-2010

De VVD wil een groot aantal wetten en regels afschaffen of vereenvoudigen. Dit levert grote administratieve lastenbesparing op en zal de Nederlandse samenleving weer lucht geven. Lucht om te leven en te ondernemen. Minder regels betekent ook dat de regels die er zijn beter gehandhaafd kunnen worden. Hier een greep uit de wetten die mogen verdwijnen.

18. Verpakkingsbelasting
Geen milieueffecten en onnodig belastend voor het bedrijfsleven.

17. Successie- en schenkingsrechten
De VVD is tegen het dubbelop belasting betalen en vandaar voorstander van het volledig afschaffen van belasting op successie- en schenkingsrechten.

16. Statistiek vakantie
Ondernemers worden lastig gevallen met onzinnige statistieken en overzichten waartoe zij verplicht worden deze in te vullen, op straffe van een boete. Volledige afschaffing is lastig i.v.m. Europese regelgeving. De VVD wil maximaal uitkleden tot aan het randje van de Europese wetgeving.

15. Kopieerheffing
Sinds 2003 bestaat er ook voor bedrijven een heffing op het maken van kopieën uit boeken en tijdschriften. De VVD vindt dit onzinnige regelgeving omdat ook over eigen intellectueel eigendom betaald moet worden en door de uitvoering een groot deel van dit geld niet terecht komt waar het hoort.

14. Wet werk en inkomen kunstenaars
Het is oneerlijk dat kunstenaars met behoud van een uitkering aan de slag gaan in de kunst, terwijl mensen in een ander beroep geen uitkering ontvangen.

13. Verplichte contributie aan product- en bedrijfsschappen (Wet op de bedrijfsorganisatie)
Het is aan de ondernemers zelf om te bepalen of zij zich bij een product- of bedrijfschap willen aansluiten.

12. Wettelijk recht van werknemers om werken op zondag te weigeren
Voor het werken op zondag bood de Arbeidstijdenwet zonder de aanpassing een heel goede balans. De werkgever moest aantonen dat het nodig is om te werken op zondag en vervolgens moest dat worden besproken met de ondernemingsraad. Nu heeft de werknemer echter het recht om werken op zondag te weigeren. Dit leidt in de praktijk tot juridisering en extra kosten voor werkgevers.

11. Wettelijke regeling levensloop
De levensloop betekent samen met alle afgeleide regelingen een enorme administratieve last voor werkgevers. De VVD wil hier liever een belastingverlaging.

                                        VVD Zeker nu!
www.vvd.nl www.vvd.nl