Column Ambro: Harken en dansen

ingevoerd op 26-5-2011

Harken en dansen.

Harken en dansen, twee totaal verschillende manieren van bewegen. Harken is een rechtlijnige beweging die bedoeld is om op efficiënte wijze een stuk grond of grind vlak te krijgen.
Dansen daarentegen kenmerkt zich door vloeiende, draaiende en heen en weer gaande bewegingen. Ook daarmee bereik je een bepaald doel.

Vorige week woensdag werden de renners in de Giro d’Italië over Strada Bianca gestuurd. Een aantal semigrindpaden waar eigenlijk op een ATB gekoerst moet worden en niet op de strakke fragiele racefietsen die de renners tegenwoordig berijden.
Deze wegen worden opgezocht omdat het zo’n mooi beeld geeft voor de televisie. Vorig jaar regende het pijpenstelen en was pas vijf minuten na de finish duidelijk dat de bemodderde renner die als eerste de streep passeerde Cadel Evans was.


Dit jaar was het er net zo droog als hier en toen de witte stofwolken waren opgetrokken was daar de lange gestalte van Pieter Weening die op efficiënte wijze de grindpaden had glad getrokken. Hij komt uit het Friese Harkema, hoe kan het ook anders.
Op de streep bleek hij zo veel voorsprong te hebben dat hij het klassement met 2 seconden aanvoerde. Dat betekende dat hij ook de roze trui die daarbij hoort mocht aantrekken.


Een roze trui hoort eigenlijk om de schouders van een gebruinde coureur met een gitzwarte haardos en een modieus gecoiffeerd sikje.
Een lange bleke fries met piekhaar past daar niet echt goed in maar hij droeg hem vier dagen met verve!


Zondag wachtte het peleton de befaamde vulkaan de Etna. Dat werd het domein van de lichtvoetige zuiderlingen. Onder aanvoering van Alberto Contador danste de eerste groep omhoog. Halverwege de slotklim was het niet de vulkaan zelf, maar de motor van Pieter Weening die explodeerde.
Contador vond het wel genoeg geweest en als in de beste salsa draaide en danste hij bij zijn concurrenten vandaan. De Italiaan Nibali bleef nog het langst in zijn buurt, maar toen hij de pedaalomwentelingen van Contador probeerde te tellen draaide hij door.


Aangezien er de laatste week meer gedanst dan geharkt moet worden lijkt het er sterk op dat Contador de Giro gaat winnen. Wellicht komt er nog een kans voor de harkers, maar nu al is de Giro meer dan geslaagd voor de Nederlandse renners!