De nieuwste column van Ambro

ingevoerd op 2-7-2011

Een eerste bommetje!

Jawel, daar is hij dan: het eerste dopingbommetje van de Tour de France 2011!
Twee weken geleden is er door de Belgische douane en pakketje onderschept waarin het gloednieuwe dieren”geneesmiddel” TB500 gezeten zou hebben. Zoals het in deze tijd van het jaar gebruikelijk is werd daarna even rustig gewacht tot 3 dagen voor de tourstart voordat het nieuws naar buiten is gebracht.

Vandaag was het dan zover, de geadresseerde werd opgepakt en laat dat nu een 39-jarige ex-coureur zijn die als VIP chauffeur voor de Lottoploeg zou fungeren.
Uiteraard was het bestelde product absoluut niet voor de wielerploeg of leden daarvan. Nee, het was om de eigen conditie te verbeteren! Zo’n week VIP’s in een busje rondrijden door Frankrijk vergt tenslotte wat van het lichaam….

Laat ik even uitgaan van twee mogelijke scenario’s:1- De ex-coureur is eerlijk, 2- De coureur liegt.

In het eerste en eerlijke geval ( en waarom niet?) is het wat mij betreft wat ongelukkig gelopen. De man is op zoek naar een middel om zijn conditie te verbeteren. Wat is er mis met trainen denk ik dan, maar goed.
Door het internet is de wereld zo klein geworden als de keukentafel waarop de laptop ligt, dus een wandeling naar de apotheek om de hoek is niet nodig.
Een paar muisklikken later is er in Australië iets gevonden waarvan de man denkt dat het een aminozuur is. Heel onschuldig dus.
Nog twee klikken later is een proefpakketje besteld en na een paar weken ongeduldig in de brievenbus kijken komt het pakketje dan toch nog aan. Nu echter bezorgd door een diender van het Belgisch politieapparaat. Amai, dat is pech hebben!

In het tweede geval (puur hypothetisch uiteraard) is de man al geruime tijd op zoek naar een middel om zijn ex-collega’s te helpen in hun strijd tegen vermoeidheid. Hij speurt het internet af naar middelen die daarbij kunnen helpen. En jawel, een nieuw paardenmiddel moet geweldig zijn! In Australië is het spul al snel besteld, maar wat duurt het lang voordat het komt. En dan komt er eindelijk nieuws over het pakketje, maar dan bij lange na niet het verwachte nieuws. Amai, dat is pech hebben!

In beide gevallen is de man natuurlijk een beetje dom bezig geweest. De weken voor de Tour ligt de wielersport onder een vergrootglas waar de Huble telescoop niets bij is. Ieder aspirientje dat in de buurt van Frankrijk over de toonbank gaat is al verdacht. In Frankrijk zelf gebeurt zoiets uiteraard niet…

Nu is er weer een klopjacht op gang gekomen door de Franse justitie op zoek naar verboden middelen in de auto’s van de ploegen die op weg zijn naar de start. Na de Festina affaire in 1998 zullen de ploegen toch wel wijzer geworden zijn zou je denken.

Kortom, de Tour gaat beginnen en met veel belangstelling ga ik de strijd tussen de Schleck broers en Contador volgen. En wie weet zorgt “onze” Robert wel voor een daverende verassing!