Column: De lange leegte

ingevoerd op 6-8-2011

De lange leegte….

De lange leegte, tot 2009 een begrip in de voetbal wereld. Namelijk het stadion van Veendam. Ieder jaar is het echter ook weer een periode van nietszeggende rondjes om de kerk na de Tour de France die aanvoelt als de lange leegte.

Een zinderde slotweek stond ons dit jaar te wachten en mede geholpen door de eerder uitgevallen favorieten werd het dat ook.

Er bleven eigenlijk maar twee echte kanshebbers over na het uitvallen van veel vooraf als favoriet bestempelde renners.
Deze twee waren mijn Luxemburgse vrienden Schleck (die ik gemakshalve maar even als 1 zie) en de Australiër Cadel Evans.

Het Franse kloontje van Richard Virenque, Thomas Voeckler kreeg het geel in de schoot geworpen door een chaufeusse van de Franse tv. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat hij deze trui met hand en tand verdedigde, maar dat hem dat lukte was mijns inziens mede te wijten aan de slappe koers van de eerste twee weken.
Twee in plaats van acht favorieten werkt een slap koers verloop in de hand. Als er meer renners strijden wordt er automatisch meer gestreden. Als er namelijk van acht man aanvallen komen wordt de koers harder.

In de slotweek was het eindelijk zo ver. De strijd barste los en Voeckler moest uiteindelijk het hoofd buigen. Dat Cadel Evans in het geel tussen mijn vrienden stond op het ereschavot in Parijs was niet mijn wens, maar hij verdiende het wel.

En toen was het weer gedaan met de pret. Slecht twee keer heb ik tevergeefs de tv om 14.30 uur aangezet om te ontdekken dat er geen live uit te zenden etappe meer was. Er werd in de late uurtjes hier en daar een slap rondje om een kerk gereden. Het publiek klapte zijn en haar handen warm voor een vooropgezet wedstrijd verloop. De plaatselijk jeugd valt coureurs voor en na de wedstrijd lastig voor een handtekening en willen iedere “topper’ ook even aanraken.

Echt gekoerst word er pas weer later in het najaar met een WK in Kopenhagen en met de altijd mooie ronde van Lombardije. Tot die tijd een lange leegte.
Mooie tijd om een weekje op vakantie te gaan. Volgende week naar Groningen, over een lange leegte gesproken!