Column: Training gemist!

ingevoerd op 23-9-2011

Training gemist
 

Iedere sporter weet dat als je beter wil worden in wat je doet, je daar voor moet trainen. Het al oude: Oefening baart kunst!
Afhankelijk van je talent heb je meer of minder training nodig om een bepaald niveau te behalen. Trainen wordt meestal gedaan aan de hand van een schema dat toe werkt naar een vastgesteld moment of een periode waarin de sporter in  topconditie wil zijn.


In zo’n periode van training gebeurd het natuurlijk wel eens dat het opgestelde schema niet helemaal gevolgd kan worden. Je mist wel eens een training.
Ik denk dat het sporters eigen is om dan een licht schuldgevoel te krijgen. Je houdt je tenslotte niet aan de gemaakte afspraak. Ook gaat de onzekerheid meespelen, zal het gestelde doel nog wel haalbaar zijn?


Zelf was ik nooit een (wedstrijd)sporter die zich strak aan trainingsschema’s hield. Ik trainde wanneer ik kon en zin had. Dat zal ook de reden zijn dat ik slechts op bescheiden niveau actief ben geweest. Het gevoel van een training gemist hebben had ik dan ook zelden, wat je niet afspreekt kun je ook niet missen tenslotte.


De laatste tijd merk ik echter dat ik toch wel trainingen begin te missen. Eind september ga ik met een groepje klanten een weekend ATB-en in Hoch Sauerland. Om niet aan alle kanten eraf gereden te worden ben ik maar weer wat gaan trainen. Maar wel weer als het uitkomt en ik zin heb.


Na een paar keer op de ATB en racefiets gereden te hebben merk ik dat ik de trainingen toch wel gemist heb. En wel op twee vlakken. Ten eerste puur lichamelijk, de conditie is niet meer zoals deze twee jaar geleden was.
Belangrijker is echter dat het gewoon erg leuk is om actief bezig te zijn. Dat heb ik ongemerkt toch wel gemist!