Dag voor de vrijwillige neerslagwaarnemers

ingevoerd op 6-10-2011

Van de wethouder

Woensdag 5 oktober 2011 was het de dag voor de vrijwillige neerslagwaarnemers uit alle hoeken van Nederland. Bijeen in het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in de Bilt. Mijn vrouw Ria beheert het neerslagstation Schagen en zorgt er voor dat elke dag  de juiste gegevens (hoeveelheid water, sneeuw en hagel) worden doorgegeven.
 
Naast het bezoek aan de gebouwen, het meetveld en het museum was er ruimte in het programma voor de volgende presentaties:
* Buienradar, websitegegevens, statistische gegevens over o.a. gebieden  met de meeste zon, natste en droge dage, weerstemperaturen  en weeralarm;
* Klimaatatlas met allerlei gegevens rakende het weer;
* Belang van de neerslagwaarnemingen. Ruim 300 waarnemers verdeeld over Nederland;
* Aardbevingen en radargegevens.
 
Seismologische meetapparatuur staat in Zuid Limburg en omgeving Nijmegen. De twee radarstations staan in Den Helder en De Bilt. Vele automatische meetstations van het KNMI staan door geheel Nederland zodat door deze automatische waarnemingen het mogelijk is gegevens zeer frequent te bepalen.
 
Op eigen terrein worden ook heel  veel metingen  verricht voor de scheep- en luchtvaart. Dagelijks wordt er tweemaal  een vrij grote luchtballon opgelaten voorzien van  meetapparatuur. Dikte van de wolken en trillingen in de lucht enz.enz. worden met apparatuur vanaf de grond gemeten. Veel handmatig werk is vervangen door de computer
Tijdens de lunch kennisgemaakt met de neerslagwaarnemers in de gemeente Hulst. Uiteraard de nominatie van de beste binnenstad van Nederland besproken.
 
Een nuttig bestede dag waardoor vanavond het gewone werk moest worden gedaan.

Jan Bouwes
Bron foto: www.meteo-maarssen.nl Bron foto: www.meteo-maarssen.nl