Jeroen Groot, Jan Bouwes, André Groot naar de Liberale WMO dag geweest

ingevoerd op 8-10-2011

Jos van der Lans opende de dag met een geweldig boeiende inleiding van hoe het was en hoe het is en de eigen kracht als basis voor sociaal beleid ofwel de kansen voor lokaal bestuur.
 
Volgens Jos van der Lans staan we op een uniek moment in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. Een moment dat volop kansen biedt om te ontsnappen aan bureaucratische systemen en institutionele verkokering. Maar dan moeten die kansen wel gegrepen worden. De verbinding van welzijn, opgroeien en werk vraagt om lokaal (politiek) leiderschap, om politieke en bestuurlijke moed.

Daarna is deelgenomen aan 3 workshops t.w.
1 Jeugdzorg en lokaal jeugdbeleid o.l.v. Brigitte van der Burg.
Geen onnodige etiketten plakken, maar daadwerkelijk problemen aanpakken. In het jeugdzorgstelsel krijgen veel teveel kinderen onnodig een sticker ’jeugdzorg’ opgeplakt, omdat er allerlei perverse prikkels in het systeem zitten. Gezonde kinderen worden tot probleem gemaakt, terwijl zieke kinderen niet (tijdig) de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. De effectiviteit van de jeugdzorg laat veel te wensen over en daarom zal het stelsel de komende tijd drastisch gewijzigd moeten worden. Door o.a. één partij, de gemeente, verantwoordelijk te maken en één financieringssysteem te introduceren om de financiële middelen zo effectief en doeltreffend mogelijk in te zetten. Met de juiste verantwoordelijkheden en prikkels krijgen de gemeenten een financieel belang bij een effectieve zorg en krijgen onze jongeren het maatwerk dat ze verdienen.

Workshop 2 Welzijn, AWBZ en Wmo o.l.v. Tamara Venrooy.
De overheveling van begeleiding en dagbesteding maakt de Wmo volwaardig als welzijns- en participatiewet. Er zijn veel vragen bij de overheveling van deze onderdelen uit de AWBZ naar de Wmo. Toch kun je er ook anders naar kijken. Het is immers juist de bedoeling van de Wmo dat iedereen meedoet, ook mensen met een beperking. En dat kan niet zonder begeleiding en dagbesteding, in combinatie met de andere onderdelen van de Wmo. Er is verder gesproken hoe je dit lokaal vorm kan geven? Wat de kansen en bedreigingen zijn en welke verbindingen er mogelijk zijn. De PGB gaat per 1 januari 2014 via de gemeentens.

Workshop 3 Arbeidsparticipatie o.l.v. Malik Azmani.
Iedereen telt mee volgens de VVD! Te veel mensen staan langs de kant. Er wordt gekeken naar wat ze niet kunnen in plaats naar wat ze wel kunnen. Met de nieuwe Wet Werken naar Vermogen wordt er een omslag gemaakt in dit denken. Niet langer de beperkingen staan centraal, maar de mogelijkheden en de talenten worden weer belangrijk. Met een krapper wordende arbeidsmarkt en snel stijgende kosten in de sociale zekerheid, is het van cruciaal belang zo veel mogelijkmensen te laten participeren. Maar ook voor de mensen zelf betekent dit een kans. Een kans op werk, een kans op inkomen, een kans op zelfstandigheid en dus geluk. De gemeenten spelen een cruciale rol bij deze nieuw wet. Zij
zullen het zijn die deze nieuwe wet in de praktijk gaan brengen. Het zijn de gemeenten die deze mensen de kans gaan bieden. Dit brengt risico’s, maar ook mogelijkheden met zich mee.
 
Een interessante dag en wordt een bijzonder belangrijke portefeuille.
 
Met liberare groet,
André Groot