Op naar de voorzieningenrechter

ingevoerd op 14-11-2011

Donderdagmorgen 10 november j.l. om 10.00 uur diende bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in Alkmaar sector bestuursrecht de zaak stichting Stichting Evenementen Schagen (bezwaarhebbenden) tegen de Gemeente Schagen (verweerder).
 
Het betrof de afgifte van een omgevingsvergunning voor de vestiging van een horecabedrijf categorie 2 (restaurant) op de begane grond van het pand op de hoek Gedempte Gracht 1/Markt. Op de bovenverdieping blijft de bestemming dienstverlening.

De bezwaren waren kort samengevat de volgende:
De gemeente had de zgn. kruimelgevallen regeling niet mogen toepassen;
Belangenafweging heeft niet plaatsgevonden;
De gemeente heeft besloten in strijd met het vertrouwensbeginsel;
De gemeente voldoet niet aan het vereiste om extra parkeerplaatsen te creëren.

Het verweer was als volgt:
Het is niet noodzakelijk en vereist een beleid te hebben voor kruimelgevallen. Aan deze gebruikswijziging zijn n.l. geen vereisten gesteld;
Wel degelijk zijn belangenafwegingen gemaakt. Er vindt duidelijk géén onevenredige  aantasting van de gebruiks- en genotmogelijkheden (uitzicht, zon- en lichttoetreding) van aangrenzende gronden en bouwwerken plaats. Verder wordt het stedenbouwkundig beeld ter plaatste niet onevenredig aangetast. Er dreigt door deze ontwikkeling géén duurzame ontwrichting en aantasting van het voorzieningenniveau.
Voor informatie aan derden is zodanig uitgelegd, dat de op dat moment geldige bestemming  is uitgelegd en dat voor een afwijkend gebruik medewerking aan het gemeentebestuur kan worden gevraagd. Verder is het bekend dat om te voorkomen dat het karakter van het kernwinkelgebied wordt aangetast, indien er op meerder plaatsten in de stad horecaconcentraties ontstaan, er nagedacht is over het beperken van nieuwe horecavestigingen.
 
De gemeente heeft toegezegd, het vereiste aantal extra parkeerplaatsen (ruim 4) aan te leggen in de nabijheid van het pand.
Verder meende de SES dat hun grootste evenement op de markt beperkt zou kunnen worden uitgevoerd. Hierop is mijnerzijds geantwoord dat de gemeente bepaald op welke wijze en onder welke voorwaarden het openbare marktplein in gebruik wordt gegeven.
 
Uitspraak over ongeveer 2 weken. Dan zal er duidelijkheid zijn of de vergunning wel of niet wordt geschorst in afwachting van de definitieve uitspraak op het bezwaar. Het is ook nog  mogelijk dat gelijkertijd een uitspraak wordt gedaan over het bezwaar. Overigens is het bezwaarschrift in behandeling bij onze commissie Beroep en Klachten.
 
Jan Bouwes
Wethouder in Schagen