De Kop op de kaart!

ingevoerd op 4-12-2011

De commissie voor de Kop van Noord-Holland heeft haar advies uitgebracht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het advies gaat over een sociaal economische en ecologische impuls voor de Kop van Noord-Holland. De directe aanleiding hiertoe was het stopzetten van het project Wieringerrandmeer.
 
Het vertrouwen in de provincie was weg na tien jaar vergaderen, plannen en kosten  maken. De urgentie om een aantal structurele veranderen door te voeren is heel groot.

Tijdens de presentatie heb ik gisteren met een groot aantal betrokkenen in Wieringerwerf een exemplaar van het rapport in ontvangst mogen nemen. Samenvattend een aantal zaken uit het rapport:
Vier reeds bekende impulsen en rode draden. N.l. Agrarische, Maritieme, Recreatie en Toerisme en Duurzame energie.

Toegespitst op de recreatie sector: Maak samen met de toeristische sector één regionale visie met een uitvoeringsprogramma. Maak van de regio één merk en maak een platvorm (board) voor regionale samenwerking. Investeer in de ontwikkeling van recreatie en toerisme.
 
De rol van de provincie als gebiedsregisseur met een regionale stuurgroep die de gebiedsagenda uitwerkt en ga direct aan de slag, aldus de commissie.
 
Er zijn 48 projecten aangedragen o.a. de aanleg van de Westfriese brug in Schagen.
 
Een greep uit een aantal concrete zaken van het rapport:
* Er wordt gesproken van drie gemeenten, Den Helder, Hollands Kroon en na 1-1-2013 HSZ (voorlopig) Schagen;
* De drie kusten met de plaatsen Den Helder, Den Oever Medemblik en Schagen met het tussenliggende gebied bieden een uitgelezen mogelijkheid om de regio als sterk merk te ontwikkelen. Petten kan als kustplaats hierin een sterkere rol vervullen;
* De Noordzeekust als aantrekkingskracht op toeristen versterken en uitbreiden;
* De cultuurhistorische waarde van Wieringen, De Westfriese Omringdijk is groot. Schagen  heeft een belangrijke functie als aantrekkelijke en centraal gelegen stad.
 
Mijn  voorlopige conclusie is dat er op vele punten een bevestiging wordt gegeven van reeds in gang gezette trajecten en ontwikkelingen. Anderzijds  is het een kans en uitdaging deze handschoen op te pakken om beter op de toekomst voorbereid te zijn.
 
Met z’n allen vanaf morgen aan de slag dus.

Jan Bouwes
Wethouder in Schagen
Bron foto: www.vvvkopvannoordholland.nl Bron foto: www.vvvkopvannoordholland.nl