Column: Meertour

ingevoerd op 17-5-2012

Meertour


De mooie wedstrijden volgen elkaar in deze tijd in rap tempo op. Traditie getrouw wordt in de week van hemelvaart de Meertour gestart. Een vierdaags wielerevenement met een rijke historie.

In het verleden was deze wedstrijd alleen toegankelijk voor inwoners van de Wieringermeer maar waarschijnlijk vooruitlopend op de gemeentelijke herindelingen is er zo’n 15 jaar geleden al besloten de inschrijving vrij te maken. Nu doen er renners uit de hele Noordkop en zelfs van ver daar buiten mee.

De wedstrijd bestaat uit bijna alle facetten van de wielersport, individuele tijdritten, een “klassieker”, criteriums en zelfs een ploegentijdrit. Weer zeer divers dus.
Zelf heb ik de Meertour slechts één keer gereden en dat was niet helemaal een gelukkige combinatie tussen ons twee.
De proloog in Westerland wist ik te winnen waarna ik de klassieke etappe in de gele trui mocht rijden. Dat is natuurlijk altijd mooi maar geeft ook behoorlijk wat druk op jezelf en ook op de ploeg.

Het was toen ook zo dat ik de Meertour wellicht niet helemaal bovenaan mijn lijstje met doelen had staan. De later te verrijden Tour de Lasalle stond daar wel. Al met al kwam het er op neer dat ik in de eindsprint net te kort kwam om het geel te behouden. Wel bleef ik mooi hoog in het klassement staan, alle kans dus nog.
De voorlaatste dag sloeg de pechduivel toe, bij de start van de tijdrit sloeg de ketting vast met als gevolg een afgebroken voorderailleur. Na een herstart reed ik nog een behoorlijke tijdrit maar in het aansluitende criterium in Slootdorp was er geen houden aan. De ketting bleef niet op het grote blad liggen en ik was kansloos voor het klassement.

Inmiddels is de Meertour uitgegroeid tot een nog meer aansprekende koers dan toen en zal er weer vol overgave gestreden worden voor zowel de klassementen als de dagzeges. Het ziet er naar uit dat de weergoden goed meewerken, als de heren coureurs er zelf dan ook een mooie en sportieve strijd van maken beloofd het een mooie week te worden.