Column Ambro: Nog 2 te gaan

ingevoerd op 28-6-2012

Nog 2 te gaan


Als sportvolger pur sang zijn er deze zomer nog twee evenementen te gaan. Natuurlijk later deze zomer de Olympische spelen in Londen, maar zaterdag start in Luik eerst nog de Tour de France.

Die Tour wordt denk ik nog wat. Veel Nederlanders, sinds 1991 stonden er niet meer zoveel aan het vertrek als nu. 18 staan er op de startlijst en dan ook nog eens van een kwaliteit die we al jaren niet hebben gezien! Zowel voor het klassement als voor de dagzeges hebben we goede ijzers in het vuur. Dat kan al bijna niet meer mis.

Natuurlijk zijn er ook buitenlandse kanshebbers maar een uitgesproken favoriet zit er deze keer niet bij. De eng magere Brit Bradley Wiggins? De nu ineens aanvaller Cadel Evans? De van een schorsing terug gekeerde Alesandro Valverde? De zwijgzame rus Denis Menchov?
Ik zou echt niet weten wie deze Tour naar zijn hand gaat zetten en dat maakt het extra leuk om het te gaan volgen.

Wel hoop ik dat er van dit machtsvacuüm gebruik gemaakt gaat worden om weer eens ouderwets te gaan koersen. De laatste tijd lijkt het erop dat de mannen niet meer durven aanvallen. In een strak tempo rijden ze tot drie kilometer voor de finish en dan gaan ze ieder voor zich proberen wat secondes te winnen of in ieder geval deze niet te verliezen.

Graag zou ik zien dat er weer eens vanaf de voet van de eerste beklimming vol aangevallen wordt. Helaas zal dit ook de komende weken weer een utopie blijken te zijn. Toch ga ik het spektakel weer op de voet volgen. Met de eerder genoemde Nederlanders in koers kan het toch niet meer mis, succes verzekerd!

Hoewel. Het zal toch niet zo aflopen als bij het EK voetbal, het eerste evenement van de zomer, dat gaan we ook iedere keer winnen. Nu zitten de mannen lekker op het strand terwijl de strijd voortduurt….