Column: Bollentijd

ingevoerd op 4-7-2012

Bollentijd.


Het is weer juli en dat betekend voor het kind van een bloembollenkweker dat de herinneringen aan de bollentijd weer boven komen. Rijdend door het Zijper landschap gaan de gedachten terug naar de periode half jaren 80 tot half jaren 90 van de vorige eeuw.

Als de zomervakantie dan aanbrak en veel van de klasgenoten zich verheugden op een mooie vakantie in binnen- of buitenland, was ons lot anders. De drukste tijd op mijn vaders bollenbedrijf brak dan aan dus werd er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt. Dat klinkt wellicht als een straf, maar dat was het zeker niet. Onze vakantie hadden we tijdens de pinkster al gehad en van werken is in mijn ogen slechts zelden iemand minder geworden.

In gedachte zie ik mezelf nog samen met mijn vader op het land de bollen rooien. Kisten bij de rooimachine rijden en de volle naar de schuur brengen. Daar werden de bollen gezeefd op het erf voor de schuur. Dat was het moment dat er weer een radio in de buurt was en je raadt het al, radio 1 met de Tourflits stond dan aan. Als de finish naderde moesten de bollen maar even wachten, het finishverslag was dan even belangrijker. Dit uiteraard tot ergernis van mijn vader.

Nu, zo’n 25 jaar later, heb ik mijn eigen winkel waar ik van ’s ochtends vroeg tot in de avond aan het werk ben. Ook daar staat de radio in deze periode op 1. Radio Tour is vervangen door de radio 1 sportzomer en Jac Chapel door Gio Lippens maar het goede gevoel blijft. Iedere keer als de ongewijzigde tune van de tourflits klinkt spitsen de oren zich. Wie zijn er in de aanval, hoe veel voorsprong hebben ze en gaan ze het halen?

De bollenwereld bleek niet de mijne te zijn, mijn passie ligt in de fietsen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat, als de finish nadert, er alle tijd is de laatste kilometers mee te maken. De klanten zijn bijna verontwaardigd als ik ze blijf adviseren, zij willen ook de finish wel zien!