Column; Duvel

ingevoerd op 12-7-2012

Ruim een week zijn de ridders van het asfalt al weer onderweg. 10 etappes zijn er verleden  en veel is al duidelijk. Verwachtingen zijn waar gemaakt, overtroffen en helaas ook lang niet gehaald.

Ook duidelijk is dat de Duvel rond doolt in het peloton. Dit wordt duidelijk in de laatste kilometers van de vlakke ritten. In de laatste kilometers kilometers duikt hij steeds weer op maar keer op keer op geven de renners er blijk van dat ze stuk voor stuk niet bang van hem zijn. Met ware doodsverachting verdedigen zij hun positie en die van hun kopman. Dit met alle gevolgen van dien, valpartijen zijn aan de orde  van de dag!

Één van de renners die voor de Duvel zeker niet bang is is de Slowaak Peter Sagan. Deze van bravoure overgoten jongeling wist de gevestigde orde al drie keer op niet mis verstane wijze te kloppen. Als er een lastige finale gepland is met een finish die wat oploopt is hij niet te kloppen.

Onze Belgische vrienden van de VRT hadden een zeer toepasselijk kado voor Peter. Aangezien hij in de rustperiode nog wel eens een biertje lust trakteerde zij hem op een mooie sixpack Duvel!

Vandaag stond de eerste echte bergetappe in het routeboek. Hors Category stond er bij de tweede klim van de dag. En als de stofwolken van het eerste uur zijn opgetrokken is daar de verwachte kopgroep die de ruimte krijgt. 195 kilometer verder is daar als een duveltje uit een doosje de minst geliefde renner in het peloton, Thomas Voeckler. Toegegeven, hij verdiende de zege vandaag.

Een andere man in de kopgroep verdiend wat mij betreft net zoveel lof. Ze zeggen wel eens dat de duvel oud is, maar volgens mij moet die nog u zeggen tegen Jens  Voigt. Al sinds mensenheugenis rijdt deze oermens rond in alle tot de verbeelding sprekende koersen. Ook nu streed hij weer tot het einde mee voor de overwinning. Respect!

Nu maar afwachten of Cadel Evans zijn duivels nog onbind in de komende weken. Een Tour die al in week 1 beslist wordt is niet echt boeiend.....