Column: De etalageruit

ingevoerd op 28-7-2012

De etalageruit


Etalages zijn voor winkels van wisselend belang. Is de winkel op een echte langslooplocatie gevestigd is het een absolute must om een representatieve etalage te hebben. De langslopende mens moet door de etalage naar binnen gezogen worden.

Zelf zitten we met onze fietsenwinkel meer op een heenrijlocatie. Zijdewind is nu niet een dorp waar veel langslopers komen. En als ze er komen is het wel een toevalligheid als ze juist dan net aan een nieuwe fiets toe zijn.
Voor ons is de etalage meer om de klant die speciaal naar ons toe gereden is te laten zien wat er op dat moment in onze winkel beschikbaar is. Wellicht brengt het hem of haar op extra ideeën.

Etalages zijn voor fietsers zeker zeer interessant. En dan niet direct om de uitgestalde goederen aandachtig te gaan bekijken. Nee, etalageruiten zijn namelijk meestal heel groot. En als je dan langsfietst, liefst als het in de winkel wat donker is, dan spiegelt zo’n ruit heel mooi.
Aangezien wielrenners behoren tot het meest ijdele volk op deze aarde kunnen ze (we…) goed zien of de houding op de fiets mooi is. En zo niet kun je bij het volgende raam een andere houding aannemen.
Er kan gekeken worden of het shirt wel goed zit en of de buik niet teveel bolt. En zo wel kun je deze bij een volgende etalage altijd nog inhouden.

Prachtige dingen dus die etalages. Voor het winkelend publiek om lekker in te kijken wat er te koop is, voor de langsfietsende racers om te kijken of ze er goed verzorgt bij rijden.

Voor de jongens met ambitie wil ik nog even wijzen op de wegwedstrijd van de Olympische spelen die komend weekend wordt verreden. Het ultieme diep voorover gebogen fietsen kun je daar zien. In de finale zal Niki Terpstra zijn neus laag aan het venster steken. Let op hem!