Column Ambro: Icoon

ingevoerd op 31-10-2012

Icoon

Een icoon is volgens Wikipedia iemand die dient als boegbeeld voor een bepaald gedachtegoed of bepaalde overtuiging, hetzij positief, hetzij negatief. Bijvoorbeeld iemand met aanzien en een verwachtingpatroon van verantwoordelijkheid.

Nu is het gezien de berichtgeving van de laatste week niet verwonderlijk dat ik een bepaald icoon voor ogen heb waar wel het een en ander over te melden is.
Jarenlang is hij het boegbeeld geweest van de sport die ikzelf met veel plezier bedrijf en promoot. Hij was de verpersoonlijking van doorzettingsvermogen en wilskracht.
7 keer wist hij de Tour de France te winnen, dat hij daarnaast niet al te veel won deed niet ter zake. Hij was de beste als het er echt op aan kwam.

Nu is hij hard van zijn voetstuk gevallen. Al die jaren heeft hij iedereen bedrogen en zijn sport niet op eerlijke wijze bedreven. Als niet de dopingjagers van de USADA een klopjacht op hem hadden georganiseerd was hij er ook nog mee weg gekomen.
In die klopjacht zit wat mij betreft een wrang bijsmaakje. Het lijkt er sterk op dat de USADA na de Balko affaire in de atletiek (met Marion Jones en Tim Montgomery onder andere) weer een nieuw topstuk uit de sport ten val wilde brengen.

Met dezelfde volharding die nodig is om 7 x de Tour te winnen bleven zij zoeken naar manieren om datgene dat eigenlijk iedereen wel wist te bewijzen.
En nu is het dan zover, getuigenissen van renners die zelf ook meededen aan het bedrog hebben de val van het icoon een extra zet gegeven.
Concurrenten van toen beweren nu ineens dat ze wel dachten dat er een luchtje aan de prestaties kleefden. En de hele wereld praat schande over het gedrag van Lance Armstrong.

Ik vind dat hij inderdaad gestraft moet worden. Maar ik vind dan ook dat er heel grondig gekeken zou moeten worden naar de andere ploegen die in die tijd mee streden. Er zou dan nog wel eens kunnen blijken dat niet alleen de absolute heerser de regels aan zijn wielerschoen lapte maar dat dat op grote schaal in het hele peloton gebeurde. Het kan volgens mij niet zo zijn dat alleen bij de ploeg van Armstrong zoiets gebeurde. Hij is alleen wel door de USADA geslachtofferd. Zielige verhalen van renners die mee “moesten” doen zijn aan mij niet besteed. Ieder mens kan voor zichzelf keuzes maken.

Een icoon blijft Armstrong in mijn ogen. De glans is van zijn fietscarrière af maar zijn strijd tegen kanker zal die glans wat mij betreft altijd houden. Zijn inzet op dat gebied heeft heel veel mensen de kracht gegeven om iets extra te kunnen op weg naar mogelijke genezing, of op zijn minst naar verbetering.