Column Ambro: Over doping

ingevoerd op 18-1-2013

Column van Ambro van Straten

De setting is inmiddels bekend. Twee eenvoudige stoelen met een tafel er naast. Op deze tafel twee glazen water met in ieder glas, jawel, een rietje!

De laatste dagen zijn er al wat kleine details uit het interview tussen Lance en Oprah uitgelekt. Ja hij heeft iets bekend, maar wat dat iets is is niet bekend. De hele wereld heeft er wel al een mening over, what else is new!

Wat in mijn ogen wel duidelijk is is dat Lance een beetje te vergelijken is met onze eigen Thomas. Beide zijn ze geslachtofferd. Thomas is nog steeds de enige renner die met terugwerkende kracht is geschorst na controle van een bloedmonster die twee jaar daarvoor waren afgenomen. Dat hij daarvoor gestraft is is goed, hij was tenslotte fout. Dat er niet meer renners op die zelfde manier gepakt zijn is natuurlijk niet goed. De techniek is blijkbaar goed genoeg om er 1 mee te pakken, waarom dan niet meer.

Lance is nu de grote vis die geofferd wordt door getuigenissen van collega renners. Hij zou de grote kwade genius zijn die de hele wielerwereld in zijn macht had. Maar al zijn concurrenten uit die tijd zijn ook ofwel gepakt ofwel zeer verdacht. Niemand lijkt zich er druk om te maken dat iedereen in die tijd van alles pakte. Als Lance maar hangt is alles weer goed.

En is dan de wielerwereld of om het maar breder te trekken de sportwereld ineens verlost van alle zonde? Natuurlijk niet, het gaat gewoon vrolijk door. Zolang er goed geld te verdienen is in sport en er middelen zijn om anderen een stap voor te blijven zal er gerommeld worden. Omdat nu toevallig het systeem Armstrong (deels) bekend wordt gemaakt wil niet zeggen dat er niet elders nieuwe systemen draaien.

De festina affaire, de Finse en Oostenrijkse langlaufers, de Balko zaak en Fuentes, zomaar een rijtje grote dopingpraktijken die zijn opgerold. Geen van allen heeft er voor gezorgt dat doping uit de sport verdreven is.
In tegendeel, na iedere grote zaak lijkt er weer een nieuwe zo mogelijk nog grotere zaak te komen of zelfs al te zijn. en ik ben bang dat het zo zal blijven.

Ik denk dat als de bonden sport schoon willen krijgen er veel geld, tijd en onderzoek gestoken moet worden in wat er nu en in de toekomst aan middelen verkrijgbaar is. Proberen potentiele daders voor te zijn, als ze het gaan gebruiken direct op kunnen sporen. En dan hard genoeg straffen om te zorgen dat de volgende zich wel bedenkt.

Als de stofwolken straks weer zijn opgetrokken zal Lance in Amerika en wellicht ver er buiten nog steeds eenheld zijn. Zal het volgende dopingproduct alweer in gebruik zijn en lopen de autoriteiten er nog achteraan. Daar gaat een vragenlijstje over het verleden van renners geen verschil in maken.

AMBRO VAN STRATEN