Column Ambro: Wie Volgt?

ingevoerd op 24-1-2013

De sneeuwbal rolt en zal, ondanks de naderende dooiaanval, snel groeien. Er komen steeds nieuwe namen die weer nieuwe namen gaan noemen en langzaam maar zeker sluit het net zich rond het peleton.

Lance Armstrong zette zijn eigen bekentenis in scene waarbij hij als volleerd politicus veel praatte en heel weinig zei. Natuurlijk bekende hij allerlei zaken maar niets meer dan de hele wereld al wist of op zijn minst zeer sterk vermoedde. Nieuwe details bleven zeer bewust achterwege. Mijn eerste gedachte was dat hij die details voor later bewaarde zodat hij nog een keer veel geld zou kunnen verdienen aan een uitzending, film of boek.

Nu dringt langzaam tot me door wat de ware reden zou kunnen zijn. Hij heeft de sneeuwbal opgepakt en bovenaan een hoge berg neergelegd. Met zijn bekentenis heeft hij hem een klein zetje gegeven en met al zijn arrogantie denk ik dat het hem nog lukt ook.

Inmiddels zijn er in ons eigen kikkerlandje een paar spijtoptanten die de sneeuwbal vast hebben gegrepen en nu meerollen. Zij zullen met hun bekentenissen anderen aanzetten hetzelfde te doen. Zo zal de sneeuwbal een lawine worden als ook in andere landen bekentenissen gaan volgen.
Als die lawine in volle vaart voort raast zal er in Texas iemand op zijn grote bank met een nog grotere grijns naar 7 ingelijste gele truien liggen kijken. Missie geslaagd!

Hij heeft bekent, maar alleen hetgeen hij zelf wilde bekennen en nu is de aandacht die zich in eerste instantie alleen op hem richte verdeeld over het volledige peleton. Wat hij deed is ineens minder erg geworden. 
Mijn gevoel hierbij is heel dubbel. Aan de ene kant lijkt het me zinloos om al die oude koeien uit de sloot te halen. Het heden lijkt me belangrijker omdat ik het gevoel heb dat de authoriteiten nog steeds achter de huidige waarheid aanlopen.

Aan de andere kant schrikt het misschien een groot deel van de huidige generatie renners af om doping te pakken als de kans groot is dat je er niet voor heel lang mee weg komt.

De stilzwijgende code van zwijgen (de Omerta) is nu immers doorbroken en zal wellicht nooit meer helemaal sluiten. De Mathe Pronken van de toekomst praten dan misschien direct om hun eigen hachje te verbeteren.

AMBRO VAN STRATEN