Column Ambro: Trainingskamp

ingevoerd op 14-2-2013

Trainingskamp

Het wielerseizoen is weer in gang geschoten en iedere zichzelf respecterende ploeg heeft al weer de nodige kilometers gemaakt in verre en warme oorden. Dit alles om direct bij de start van het echte wedstrijdseizoen in vorm te zijn.

De trend van wintertrainingen in de warme gebieden is wat aan het verschuiven. Pakweg 30 jaar geleden trainde ieder voor zich daar waar hij, en in sommige gevallen zij, woonde. Bij de Omloop het Volk zag het voltallige peloton elkaar voor het eerst.
Langzaam maar zeker begonnen de Noorderlingen, die alleen eindeloze vlaktes om het huis hadden, zich zuidwaarts te bewegen. De Belgische Ardennen bleken het ideale trainingsgebied. Dichtbij en heuvelachtig zodat er meer variatie in de training gebracht kon worden.

Een enkele avonturier waagde zich toen aan een lange reis richting de echte bergen. Deze uitslovers werden door de collega’s voor gek verklaart. Wat zoek je zo ver van huis, fietsen blijft fietsen, waar je dat ook doet.

Inmiddels zijn we in een tijdperk aangeland waar de eerste gezamelijke trainingskampen al in december worden gepland op locaties rondom de Middelandse Zee. Er zijn al veel ploegen die een eigen accomodatie hebben in de Spaanse bergen zodat de ploeg daar altijd terecht kan.
Thuistrainers worden nu voor gek verklaart, fietsen is geen fietsen meer. Echte bergen heb je nodig anders doe je niet meer mee!

Heel vroeg in januari worden er al koersen verreden in Australie, Qatar en Oman. De internationale wielerbond heeft aan die koersen het belng van wereldbekerpunten gehangen maar heel veel meer dan veredelde trainingskampen zijn het natuurlijk niet.

Nog een paar weken en dan staat de Omloop het Nieuwsblad weer op het programma. Dan wordt er weer echt gekoerst en kunnen we zien wat al die traingskampen hebben opgeleverd.

Ondertussen lijkt het erop dat de Nederlandse renners Spaanse shirtjes moeten gaan aandoen tijdens hun trainingen. De fietsinfrastrucuur is in zuidelijk Europa namelijk niet zo goed als bij ons en de een na de ander wordt van de weg gereden en ziet zijn voorjaar in rook opgaan.