Column Ambro; Wintersport

ingevoerd op 15-3-2013

Heel veel Nederlanders zijn de afgelopen weken weer naar de besneeuwde bergen getrokken om te gaan wintersporten. Althans ”sporten”.... Jezelf met een lift omhoog laten brengen en dan lekker glijdend weer naar beneden gaan en na afloop de apresskitent induiken zie ik niet als echte sport.

Twee weken geleden was in het Italiaanse Valle de Fieme het WK Noordse disciplines. Dit klinkt wellicht wat vaag maar dit bestaat uit onder andere: langlaufen, biatlon en schansspringen. Of een combinatie hiervan. Dat zijn pas wintersporten!
Uit eigen ervaring kan ik over de meeste van de hierboven beschreven sporten meepraten. Alleen het schansspringen heb ik aan mij voorbij laten gaan.

Van alle sporten die ik in mijn leven al het gedaan, en dat zijn er heel wat, hoort langlaufen toch wel bij de zwaarstse. Ongeveer alle spieren in het hele lijf worden ingezet om vooruitgang te boeken.
Afhankelijk van de sneeuwomstandigheden gaat dit soms soepeler dan de andere keer. Het is niet voor niets dat na een langlaufwedstrijd de deelnemers volledig uitgeput in de sneeuw vallen. Ze weten best dat het beter is om eerst een warme jas aan te trekken maar dat gaat niet meer.

De echte bikkels nemen op hun rondje langlaufen nog een geweer op hun rug mee. Tijdens de wedstrijd doen ze nog ’even’ twee staande en twee liggende schietrondes van ieder 5 doelen. Terwijl tijdens het langlaufen de hartslag tot over de max omhoog giert moet die tijdens het schieten in bedwang gehouden worden. Om de druk nog een beetje op te voeren moet je voor iedere misser nog een strafrondje extra laufen.

Dat is pas wintersporten.

Als ik in mijn jonge jaren ging wintersporten voelde ik me altijd wat raar bekeken als ik na het gewone skiën niet de apresski tent in dook maar nog even een rondje ging langlaufen. Tegenwoordig ga ik, als ik al ga, naar Ramsau am Dachstein. Dit gebied is ingericht en uitgebaat voor en door sporters. Volop mogelijkheden om te langlaufen, tourskiën (je weet wel, met van die vellen onder je skies omhoog lopen en dan skiënd  weer naar beneden) en sneeuwschoenwandelen. Heerlijk vind ik dat en niemand die raar op kijkt als je je lichamelijk inspant.

Ieder moet natuurlijk doen waar hij/zij zich prettig bij voelt, dat dat bij mij ontspanning door inspanning is is misschien wel mijn gebrek.
Niels op tourski’s Niels op tourski’s