Column Ambro: Sportbeleving

ingevoerd op 14-5-2013



Er zijn veel manieren om sport te beleven. Actief, passief, recreatief, competitief en ga zo maar door. Dat bijna alle manieren afgelopen week in één evenement naar voren kwamen is uniek te noemen.

Zoals ieder jaar is tijdens de Hemelvaartweek in de Wieringermeer de Meertour. Een van de meerdaagse wielerevenementen die Noord Holland rijk is. Alle facetten van de wielersport worden hier in vier dagen ten toon gespreid. Proloog, etappes, ploegen- en individuele tijdrit en criteriums. Uiteindelijk moet er dus wel een echte allrounder bovenop het podium staan.

Waar het echter meer om gaat is de beleving die er bij iedereen heerst. Een paar voorbeelden:

- Een renner die ’s avonds kansloos uit het B-peloton gelost is tijdens het criterium van Middenmeer vindt het prachtig dat hij ’s middags in de ploegentijdrit zijn ploeggenoten heeft kunnen helpen. Hij kijkt al weer blijmoedig vooruit naar de tijdrit van zondag. Daar ligt zijn beleving.

- In datzelfde B- peloton ontstaat een kopgroep waaruit tegen het einde van de koers één renner gelost wordt. Ternauwernood weet hij het afsprintende peloton voor te blijven en ziet zijn inspanning na nog 7 rondjes solo rijden beloond met een vierde plaats.

- Een andere renner die als doelstelling had het A criterium uit te rijden komt bedrogen uit. Direct vanaf de start gaat de zweep erover en al snel moet hij lossen. Opgeven is er niet bij, hij strijd door tot de jury hem sommeert te stoppen. Balen, maar morgen gaan we er weer voor!

- De reden dat bovenstaande renner gelost werd ligt hoofdzakelijk bij een Volendammer die niets liever doet dan aanvallen. Op drie van de vier dagen wordt hij uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. Aanval na aanval plaatst hij tot het succesvol is. Winnen doet hij deze week niet maar op Facebook meldt hij wel dat hij een topweek heeft gehad!

Zo zie je maar weer, niet alleen de winnaars beleven een koers op een mooie manier. De Meertour vindt zijn draagvlak in een brede groep renners die ieder op hun eigen manier beleving hebben. Bovendien staat er een organisatie die een enorme inzet heeft en groot plezier beleefd aan tevreden renners, sponsoren en toeschouwers. Zo is de cirkel van beleving weer rond en kan de Meertour nog vele jaren vooruit!