WAT BEZIELT SCHAGEN samen met The International Holland Music Sessions

ingevoerd op 25-7-2013

De jonge virtuoze amerikaanse pianist Matthew Graybill treed vrijdagavond 26 juli op in Slot Schagen. U kunt genieten van fantasievolle en romantische werken van Schubert en Schumann en van een deel uit het prachtige Année de Pèlerinage van Franz Liszt. Matthew Graybill wordt in de pers geprezen als “hypnotiserend en dwingend”. Op 14 jarige leeftijd maakte hij al zijn orkest debuut met Tchaikovsky’s Piano Concert No. 1 en (inmiddels 25 jaar oud) heeft hij een honderdtal uitvoeringen gegeven met allerlei vermaarde orkesten.

In de Années de Pèlerinage wordt het stereotype beeld van Liszt als showman volledig teniet gedaan. De luisteraar wordt meegenomen op een muzikale pelgrimstocht waarin natuur, literatuur, beeldende kunst en religie het decor vormen. Het werk is nauw verweven met zijn privéleven. Zo was zijn romantische vlucht met de gehuwde gravin Marie d’Agoult naar Zwitserland en later Italië aanleiding voor het schrijven van de eerste twee bundels. Matthew Graybill speelt in Schagen een deel uit Suisse, waarin de jonge componist zich liet inspireren door de natuur en de roman Obermann van Sénancour.
Na de pauze geeft het Russische duo Ilya Movchan (viool) en Elena Popkova (piano) een recital met werken van Grieg en Ravel.

Dit concert is het eerste van een nieuwe reeks zomeravondconcerten in de ridderzaal van Slot. De zomeravondconcerten worden georganiseerd door Wat Bezielt Schagen, die er ook dit jaar weer in slaagde de Summer Academy van The International Holland Music Sessions (bekend van de concerten in de Ruïnekerk in Bergen) onze stad binnen te halen. Dat deze bijzondere concertreeks hier plaatsvindt, is mogelijk dankzij de sponsoring van veel bedrijven en organisaties alsmede ondersteuning van de gemeente Schagen.

Aanvang 20.30 uur. Toegang € 18,-- (normaal), € 14,50 (begunstigers TIHMS), € 9,-- (CJP/Jongeren tot 30 jaar). Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via www.watbezieltschagen.nl
De jonge virtuoze amerikaanse pianist Matthew Graybill De jonge virtuoze amerikaanse pianist Matthew Graybill
Russische duo Ilya Movchan (viool) en Elena Popkova (piano) Russische duo Ilya Movchan (viool) en Elena Popkova (piano)