Column Ambro: Meertour

ingevoerd op 28-5-2014

Meertour.

Start, direct vol gas. Bij de kerk linksaf naar beneden en dan weer links. Een rare slinger in de weg en dan weer linksaf naar de Damsterberg. Oppassen, een putdeksel precies in de bocht! Geen tijd meer om na te denken, voluit omhoog en dan de laatste bocht door naar de finish. Gele trui!
De tijd nodig om dit te schrijven is bijna gelijk aan de tijd die ik jaren geleden nodig had voor de proloog van de Meertour.

Inmiddels is het parcours van de proloog gewijzigd net als de rest van de Meertour. Bestuurswisselingen, veranderingen in overkoepelende regelgeving en andere parcoursen. Alles kan veranderen.
Wat niet veranderd is inzet van de deelnemers. Ieder voor zich zal zijn best doen een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.

Op Hemelvaartsdag gaat het circus weer van start, vier dagen lang dendert het peloton door de Wieringermeer. De renners die niet anders gewend zijn dan omkleden bij de auto, bandjes oppompen en dan rijden krijgen nu een profbehandeling. Ploegleiders zorgen voor de randzaken. Nummers halen en opspelden, partytenten om onder warm te rijden, jasjes worden aangepakt bij de start en na de koers staan er zelfs masseurs klaar. Het zal de renners tijdens de Meertour aan niets ontbreken.

En dan valt het startschot. Koers blijkt dan weer gewoon koers, degene die het eerst over de streep komt wint. Door al het opgeklopte sentiment vooraf gaat het er echter net iets anders aan toe dan “normaal”. Als je wordt behandelt als prof ga je je onbewust misschien ook wel zo gedragen. Er wordt dan net iets scherper gereden en net iets meer risico genomen.
Dat heeft soms andere, vervelende gevolgen die over lijken te komen van de profs. Valpartijen.

Ik hoop dat het peloton de rust vindt en elkaar de ruimte geeft om lekker te koersen. Je wordt dan misschien behandelt als prof, de organisatie zit professioneel in elkaar en je voelt je prof, er is wel degelijk een groot verschil. Je wordt namelijk niet betaald als prof, je moet de week na de Meertour gewoon weer naar je werk.
Succes en veel plezier iedereen, houdt elkaar heel!