Column Ambro: Veelbesproken

ingevoerd op 18-6-2014

Veelbesproken

Je zal in deze tijd maar Louis of van Gaal of erger nog Louis van Gaal heten. Je kunt dan nog zo’n aardige vent zijn en een enorm gedreven vakman, er hangt continu een enorm vergrootglas boven je hoofd. Iedereen volgt op de voet alles wat je doet en zegt. En iedereen wil met je praten en je vragen stellen.

Aan de ene kant is dat ook exact wat je wilt. Laten zien dat je de beste van Nederland bent. Nee, de beste van Europa! NEE, de Beste van de wereld!!
Je wilt vertellen dat je vooraf hebt bedacht hoe je iedere wedstrijd gaat spelen om de tegenstander te verslaan. Maar dat kan niet want dan weet die tegenstander dat ook en werkt je plan niet….

Stil houden dus die tactiek. Als je dan de tegenstander hebt verslagen, vernedert en afgedroogd kun je altijd nog uitleggen dat het precies zo ging als jij het had bedacht. Het team dat je met 5-1 in de pan hebt laten hakken door je troepen snapt het wel. Zij voelen zich op waarde geklopt met middelen die zij zelf hadden kunnen bedenken. Grote klasse vinden ze het van de winnende Louis.

En dan, dan doemt je grootste tegenstander op, eentje die op een totaal ander denkniveau acteert. Veel lastiger te bespelen daardoor. Iedereen in de zaal is enthousiast, wat een verrassing was het!
Verrassing? Dat vindt jij als Louis helemaal niet. Je begint uit te leggen dat je vooraf precies had bedacht hoe het zou gaan. Dat er niets verrassend was aan de uitvoering. Het aantal doelpunten, daar kon hij vooraf niets over zeggen, alleen dat het er meer zouden worden dan Spanje er zou gaan maken.

En daar gaat het dus weer mis. Ineens is de succescoach weer de arrogante zelfvoldane schreeuwerige van Gaal die achteraf weer kan zeggen dat hij het allemaal vooraf wel wist. En dan wordt je dus de meest besproken en gecolumniseerde coach.