Column Ambro: Een kleine wereld.

ingevoerd op 02-02-2015

Het is een kleine wereld

 

Met alle technologische en logistieke middelen is de hedendaagse wereld erg klein geworden.

Waar je als getalenteerd wielrenner aan de bak wilde was je in het verleden overgeleverd aan de Nederlandse ploegen. Als je daar niet terecht kon was er nog een kans bij een ploeg uit bijvoorbeeld België, Frankrijk of Duitsland en heel soms ergens iets verder weg in Spanje of Italië.

Het laatste decennium is er wat dat aan gaat veel veranderd. Van over de hele wereld rijden er wielerploegen in Europa en ook gaan de Europese ploegen steeds vaker de hele wereld over. En zo kan het gebeuren dat er tijdens de Tour de France van 2014 aan de tafel van Mart Smeets een jonge renner plaats neemt die luistert naar de naam Wouter Wippert.

Slechts een handje vol wielervolgers kenden die naam tot dat moment. Het bleek een 24-jarige coureur te zijn die zijn heil gezocht had bij een kleine Australische ploeg. Zijn belangrijkste koersen in 2014 waren de ronde van Langkawi en die van China. Als jong renner mocht hij een seizoen stage fietsen bij de ploeg van Lotto Belisol maar een contract kreeg hij daar niet. In 2013 reed hij op een lager niveau bij de 3M ploeg maar nog altijd kon hij de gevestigde ploegen niet overtuigen van zijn kwaliteit.

Dan maar verder kijken dan de eigen neus lang is met als resultaat een contract bij de Drapac ploeg aan de andere kant van de wereld. Na zijn gesprek met Mart wist in ieder geval een groter deel van wielervolgend Nederland wie Wouter Wippert is. Ik denk dat heel veel van hen toen dachten met weer een minder getalenteerde gelukzoeker te maken te hebben.

Nu, januari 2015 verscheen de uitslag van etappe 1 van de Tour Down Under in het sportnieuws. Met op plaats 3, jawel, Wouter Wippert. Nipt verslagen door onze oosterbuur en topsprinter Marcel Kittel. En dan, een week later, de slotetappe. Op de hoogste trede van het podium verschijnt hij, Wouter Wippert! Winnaar van een echte Protour koers.

Niet alleen is de wereld klein genoeg om aan de andere kant je sportieve heil te zoeken, ook is hij klein genoeg om iedereen in de West Europese wielerwereld direct te laten zien dat zij het mis hadden.