Doordeweeks bij Beemster Schagen, in zijn vrije tijd filmproducent !

Sjoerd Reitsma; Laten we een film maken...

 

Doordeweeks Ringfoto Beemster, in zijn vrije tijd filmproducent.

Sjoerd Reitsma, bekend van Ringfoto Beemster, is niet alleen bevlogen en betrokken verkoper en fotograaf. Zijn weekenden en vakanties gebruikt hij voor het maken van korte films. Samen met zijn vriendin Jikke de Haan (Jikke de Haan heeft o.a. als regieassistente veel ervaring opgedaan bij verschillende bekende Nederlandse televisieseries zoals De ontmaskering van de vastgoedfraude, Flikken Maastricht en Moeder ik wil bij de revue) begon hij aan de wedstrijden van de ‘48 hour filmproject’ in 2012 en 2013. Inmiddels staan de opnames voor een langere film gepland voor maart 2015.

 

Laten we een film maken

‘Laten we een film maken. Met onze kennis en ervaring kunnen wij dat’ Met die opmerking begonnen Sjoerd Reitsma en zijn vriendin Jikke de Haan aan een filmavontuur. Als team schreven zij zich in voor de wedstrijd ‘48hour filmproject’. Sjoerd als de producent en Jikke als de regisseur.

 

Wat heb je echt nodig ?

Als producent is Sjoerds centrale vraag altijd: Wat heb je ECHT nodig? Jikke komt geregeld met lastige ideeën: Locaties waar heel veel verschillende dingen nodig zijn, hoge shots, filmen met een drone of zoiets simpels als specifieke schoenen.

Sjoerd: ‘In de winkel en op de filmset gaat het om wat iemand denkt nodig te hebben, en wat iemand echt nodig heeft. Een cameraman wil veel resolutie en zo min mogelijk lichtverlies. Dat vraagt een andere lens dan iemand die leuke foto’s wil maken van zijn vakantie of reis maar daarvoor niet zijn telefoon wil gebruiken. In het ene geval adviseer je meer op technische aspecten en in het andere geval adviseer je meer op gebruiksgemak.’

Terwijl Jikke en Sjoerd hun laatste korte film (http://www.jikkefilm.nl/pg-28127-7-86187/pagina/ik_hoor_bij_jou.html) bespraken,  kwam die belangrijke vraag weer omhoog; Wat heb je echt nodig? En het antwoord bleek: Meer tijd. Meer tijd voor het verhaal en script, voor de opnames en voor de nabewerking.  Na deze conclusie werd besloten om geheel in eigen beheer een korte film te maken. Nu, anderhalf jaar later ligt er een mooi script, zijn de acteurs Bartho Braat (bekend van o.a. GTST en TaxiTaxi) en Ernst Daniël Smid (bekend van o.a. Toscaanse Bruiloft en theater- en operaproducties) aangetrokken voor de hoofdrollen, is de crew compleet en staan de opnames gepland!

 

Opleiding audio-visueel vormgever

Als Producent kan Sjoerd uitstekend gebruik maken van de kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn opleiding (audio-visueel vormgever) maar ook van zijn kwaliteiten als verkoper bij Ringfoto Beemster. Hij begrijpt wat de cameraman, belichter of geluidsman nodig heeft op technisch vlak  maar kan dit ook in heldere en vriendelijke taal communiceren met de rest van de cast en crew.

De volgende dag vertelt het verhaal van twee echtparen die elk jaar samen op vakantie gaan. Wanneer beide echtgenotes komen te overlijden, één door kanker en de ander vanwege een plotseling ongeval, besluiten de mannen om de jaarlijkse vakantie toch doorgang te laten vinden. Alhoewel de beide mannen qua karakter lijnrecht tegenover elkaar staan, komen ze tijdens deze vakantie dichter tot elkaar en zetten ze de eerste stap om de dood van hun geliefden een plek te geven. 

 

De opnames van De Volgende dag

De eerste week van maart is Sjoerd dan ook niet aanwezig in de winkel; dan vinden de opnames plaats van de film De Volgende dag.

 

Sponsoring

De eerste grote sponsoren zijn inmiddels binnen. Nikon zal dit project steunen door filmapparatuur te leveren, Camping Lauwersoog sponsort de locatie van de film, dankzij Albert Heijn Schagen krijgen cast en crew goed te eten tijdens de opnames en natuurlijk levert Ringfoto Beemster de technische ondersteuning aan deze film.  Maar ondanks dat de voorbereiding voor De volgende dag al volop onderweg zijn, kan deze productie nog uw (financiële) steun gebruiken. Bent u gegrepen door dit verhaal en wilt u Sjoerd steunen bij het maken van dit project? Dat kan. Via de website www.jikkefilm.nl (http://www.jikkefilm.nl) kunt u de teaser bekijken en eventueel een donatie doen via de webshop.

 

Sjoerd Reitsma

Affiche Affiche
Sjoerd Reitsma Sjoerd Reitsma