Ogen, je hebt er maar 2, wees er zuinig op!!

ingevoerd op 06-03-2018

Van de week volop in het nieuws: Gevestigde opticiens hebben steeds meer ”last” van goedkope brilaanbieders op internet en bij drogisterijen. Ieder radio nieuwsitem weer vroegen zowel nieuwslezer en dj zich oprecht af wat nou het verschil is. Ik leg het je graag uit.

Ik verkoop jou geen shampoo bij je bril (of een bril bij je shampoo). Ik heb niet even een paar dagen een cursusje gevolgd. Ik meet je ogen niet met een computer die enkel is bedoeld om een idee te krijgen (en die net zo makkelijk -4.00 aangeeft als je eigenlijk +2.00 nodig hebt, ja dat kan echt gebeuren). Wij hebben niet het hoofd van René Froger levensgroot in de etalage hangen (gelukkig...).

Ik luister naar je verhaal, naar je klachten en naar je wensen en je hobby’s. Ik geef je het juiste advies. Niet alleen over de sterkte die je nodig hebt. Niet alleen over welk soort bril of welk type lens het beste bij jou en jouw levensstijl past. Ik controleer je héle oog, van voor tot achter. Op sterkte, op gezondheid van je traanlaag, op oogziektes, op risicofactoren als je oma of je tante misschien ooit een hoge oogdruk had. Ik adviseer je over de gezondheid van de ogen van je kinderen. Hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jouw zoon of dochter niet die hoge minsterkte krijgt die jou je hele leven al een hoop ongemak brengt. Ik ontdek soms de meest vreselijke ziektes bij mensen (reuma, MS, diabetes, kanker etc.) alleen maar omdat ze bij mij komen omdat ze wat minder zijn gaan zien. Vaak zijn dingen nog in een vroeg stadium, omdat we het op tijd ontdekken. Ik. Voorkom. Onnodige. Blindheid.

Ik heb 4 jaar lang keihard gestudeerd voor mijn ”papiertje”. Ik werk keihard om mijn kennis over alle voorgaand genoemde onderwerpen 100% up-to-date te houden. Niet alleen tijdens de uren die ik in de winkel of in het ziekenhuis ben. Ik struin in mijn vrije tijd congressen en lezingen af. Zit uren achter de computer om de laatste studieresultaten door te nemen. Neem nooit iets zomaar voor waar aan, vraag altijd ”waarom” en ”hoe nu verder?”.

Ik heb het genoegen om in teams te werken waarin iedereen zijn eigen belangrijke rol heeft. Optometristen, oogartsen, opticiens, contactlens specialisten. En vergeet niet mijn collega’s die ervoor zorgen dat de winkel draait en die jou begroeten en helpen zodra je bij Max Hopmans Brillen over de drempel stapt, nog voordat je oogmeting gaat beginnen. Onze medewerkers hebben misschien niet een officieel ”papiertje”, maar weten door jarenlange intensieve training veel meer van ogen dan de DA-drogist die jou, na een paar dagen ”training” je nieuwe bril ”opmeet”.

Veel mensen onderschatten de risico’s die je loopt als je een verkeerde brilsterkte draagt of nog erger, als je de verkeerde lenzen in doet. Een brilsterkte of contactlensadvies komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het oog is een zeer complex orgaan en vergeet niet dat het ook je hersenen zijn die een heel grote rol spelen bij het tot stand komen van de juiste sterkte. Ik zeg niet dat sommige prijzen in de optiekbranche niet te hoog zijn. Ik zeg niet dat sommige opticiens niet duur zijn. Maar alle waar naar zijn geld. Een professionele winkel, een kwaliteitsproduct en mensen met verstand van zaken kosten nu eenmaal meer dan een computerapparaat en een DA medewerker met een rijtje brillen naast de shampoo.

Wat ik probeer te zeggen is een aloud cliché: Ogen. Je hebt er maar 2. We kunnen er bar weinig aan vervangen als het fout gaat. Maak de juiste keuze.

Nancy Brienesse-van Roomen
Optometrist Bsc.

Met dank aan Karin Teuben

FB-OOGZORG-01 FB-OOGZORG-01
FB-OOGZORG-02 FB-OOGZORG-02
Max Hopmans Max Hopmans
Logo_OVN_RGB-klein Logo_OVN_RGB-klein