Over de Tong NHD

ingevoerd op 01-06-2019

We hebben een 8 min ontvangen voor onze brasserie! Een super cijfer!

 

Ovatie voor keukenregisseur van De Grost

Martin en Vanessa van brasserie De Grost in Grosthuizen.

© Foto Marcel Rob

Vandaag om 07:24

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar ervaringen. Vandaag: brasserie De Grost in Grosthuizen.

Nu Les Deux Ponts in Oudendijk - de befaamde pleisterplaats voor fietsers en wandelaars - gesloten is, kunnen Vanessa Dikstaal en Martin Bijtjes het wel eens druk gaan krijgen. Hun brasserie De Grost is in ieder geval aanbevelingswaardig voor een pitstop.

Het is te hopen dat niet alleen dorstige en hongerige fietsrecreanten op de rem trappen bij De Grost, want het stel verdient het om hun passie voor mooie producten te delen met gelijkgestemden. Met levensgenieters dus.

Vanessa en Martin zitten alweer enige tijd met hun Grost in Grosthuizen, maar vreemd genoeg reikt hun bekendheid nog niet zo ver. Tijd om daar eens een beetje verandering in te brengen, want hier doen gastvrouw en chef er alles aan om hun gasten het naar de zin te maken.

Zij heeft het hart op de tong, is monter en verschijnt op de juiste momenten aan tafel. Zijn domein is de keuken waar hij, met hulp van zijn jonge brigade Roy, Dani en Stefan, in alle bescheidenheid zijn gerechtjes creëert. Nee, Martin is geen chef die hoog van de toren blaast en dat siert hem. Maar, hij mag zichzelf best iets meer in het spotlicht plaatsen, want al met de amuse laat de chef zien dat er van De Grost geen dertien in een dozijn gaan.

De inrichting is misschien wat rommelig, maar ook uiterst knus en charmant met zijn donkere balkenplafond en afwisselend geblokte en gebloemde tafelkleden. Denk aan zo’n dorpsrestaurant op het Franse platteland. En net als daar word je ook hier verrast met wat je krijgt voorgeschoteld.

Dat gebeurt nog niet met het voorgerechtje: de fritots. Al zijn de beignets, onder meer gevuld met courgette, goed knapperig en zijn ze overduidelijk in verse olie gefrituurd. De tomatensalsa is aan de licht-zoete kant. De gekonfijte rode uienringen hadden net iets minder gember mogen hebben.

Figurant

Ondertussen wordt de aandacht afgeleid door een dame met een enorme shopper die solo aan een tafeltje zit. Iets later komt er weer een dame binnen - ook weer met een shopper - die richting toilet gaat, maar daar nooit meer vandaan komt.

Sta er verder niet meer bij stil als Vanessa het tussengerecht presenteert. De op lavendel gerookte snoekbaars met garnalenkroket. Hier verrast de chef! Want van de vis heeft hij een prachtige farce gemaakt voor een rouleau. Iets stevig van buiten met een boterzachte vulling waarin lichte tonen van sereh. Erbij een zalvende crème van doperwt en knisperende verse salade waarin gedroogde tuinboontjes voor een extra bite zorgen. En dan die garnalenkroket. Wat doet die eigenlijk op het bord? Hij smaakt prima hoor, daar niet van. Maar dit kroketje is een figurant en heeft geen enkele rol te spelen. De hoofdrol is voor de snoekbaars en die speelt hij met verve. Chef, geef die kroket in dit gerecht geen podium meer!

In de pièce zijn de glansrollen voor de kalfswang en chipolata’s. De wang is zacht gegaard, waarbij de vlezigheid is behouden. Een licht vetje maakt dat het vlees op de tong smelt. En dan zijn er de huisgemaakte chipo’s. Goed gekruid en niet te droog. Zo horen worstjes te smaken. Knapperige groenten als oerpeen, mais, broccoli en haricots brengen kleur op het bord en de aardappeltaart is zacht en licht romig. De bijrol is hier voor de saus en die zou qua smaak wat prominenter aanwezig mogen zijn, want van de beloofde venkel proef ik maar weinig terug.

Ernaast komen ook nog patatten. Eigenlijk overbodig, want er ligt genoeg op het bord. Maar, dit zijn wel de lekkerste patatten sinds tijden met een zeer smeuïge huisgemaakte mayo.

Epiloog

Ook huisgemaakt is de citroen-meringuetaart van een lichtkruimige biscuit met een zachte crème van citroen en even zachte schuimtopping. Met een frisse mangosorbet en krokant koekje vormt dit dessert een fraaie epiloog.

Over toneel gesproken. De dame die eerder nog aan een tafeltje zat, is inmiddels ook vertrokken. Niet naar buiten, maar ook richting toilet en daar komt maar niemand van terug...

Vanessa lost het mysterie van De Grost snel op. Achter het restaurant is nog een zaal en daar repeteert de lokale toneelvereniging voor het kermisstuk dat op stapel staat.

Of dat schouwspel kan tippen aan wat Martin weet neer te zetten? Wie weet. Vooralsnog is de ovatie voor de regisseur van de keuken.

Menu

Voorgerecht

Fritots (8 euro)

Tussengerecht

Gerookte snoekbaars met

garnalenkroketje (10 euro)

Hoofdgerecht

Kalfswang met huisgemaakte chipolata en venkelsaus (

19,50 euro)

Dessert

Citroen merenguetaart met mangosorbet (7,75 euro)

Adres

Brasserie De Grost,

Grosthuizen 80, Avenhorn,

tel. 0229-541393.

www.brasseriedegrost.nl

Beoordeling

8-

 

e2460162-83e6-11e9-a06c-02c309bc01c1 e2460162-83e6-11e9-a06c-02c309bc01c1