Column: Geen werkstraf voor zwerfafvalmaniakken in Schagen

Een van de grootste ergernissen bij mensen (naast hondenpoep) is dat er zoveel rommel ligt op straat, in bermen en in sloten. Kan hiertegen niets gedaan worden? Ja, zeker.

GroenLinks kwam donderdagavond in de raad met een stevige motie om pal en perk te stellen aan het gemak waarmee mensen (vlak de scholieren niet uit) zich zonder blikken of blozen ontdoen van blikjes, bakjes, snoepwikkels en plastic zakjes.

Meer handhaven, flinke boetes uitdelen en als dit niet helpt, houd je vast,  drie dagen werkstraf van drie dagen zwerfvuil opruimen. Het wordt tijd voor een zerotolerancebeleid, meent GroenLinks.

Een schone stad, dorp en strand: wie wil dit niet. Toch kreeg de motie van GroenLinks geen steun. De zachte hand werkt beter vindt een meerderheid in de gemeenteraad.

Wat zijn de feiten: afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Plastic zwerfafval kan door de wind in zee terechtkomen en daar de ’plastic soep’ verergeren.

We kennen de verschrikkelijke beelden van dieren die doodgaan door plastic in hun maag. Alarmerende beelden. Gelukkig mogen in Schagen geen ballonnen worden opgelaten. Dat staat in de APV. Waarom dan niet nog een stapje extra doen: wie rommel weggooit krijgt een boete.

De meeste fracties voelen er niet voor om fout gedrag te bestraffen. Liever pakken ze het probleem aan aan de voorkant: door het geven van voorlichting, bijvoorbeeld op de scholen. Wens4 U wil foto’s van rotzooi  op de website van de gemeente; de partij van vrijheid blijheid, de VVD, voelt niets voor sancties.

D66 vindt werkstraf wel erg fors en het CDA wil dat boa’s er beter op gaan letten. En de burgemeester wil schoolkinderen niet teleurstellen die het best leuk vinden om met een papierprikker in de hand het afval van de straat te sprokkelen. Ze doen dit al een flink aantal jaren. Nadeel is dat volwassenen het dan wel geloven: onze kinderen rapen het wel op.

De raad hanteert liever de zachte hand dan de bestraffende hand. Voor GroenLinks het sein om haar keutel in te trekken.

Er bestaat ook een hand die beloont. Maar hiervoor was geen aandacht in de raad. Mijn hoop is gevestigd op landelijk beleid: het heffen van statiegeld op kleine flesjes en naar ik hoop ook op blikjes in de strijd tegen zwerfafval.

In Duitsland wordt al meer dan tien jaar statiegeld geheven op kleine drankverpakkingen. Volgens de Duitse overheid is daardoor de hoeveelheid zwerfafval flink afgenomen.

Er is zelfs een informele economie ontstaan van Pfandsammler: mensen die een extra zakcentje verdienen door de verpakkingen van anderen op te rapen en in te leveren.

Laten we de burgers niet op hun huid zitten is de heersende mening in de raad van Schagen. Maar zo komen we niet van het zwerfafval af. Veel meer handhaven zegt JESS en daarin heeft ze gelijk. Maar handhaven kost geld: als je geen boter bij de vis doet is de wens een loze gedachte.

Eugeen Hoekstra

Foto Eugeen Hoekstra column (002) Foto Eugeen Hoekstra column (002)