Column: Hoe dan ook, we krijgen een Lidl in Schagen

Dat Lidl naar de stad Schagen komt is bijna wel zeker. Het conflict met de gemeente draait om de locatie. Af en toe komt er nieuws naar buiten over de onderhandelingen die gaande zijn tussen Lidl en de gemeente.

Lidl houdt nog vast aan de Zuiderweg, locatie Oudshoorn, maar is wel in gesprek met de gemeente voor eventueel een andere locatie in het stadscentrum. Dit laatste kan volgens mij niet anders zijn dan de Nieuwstraat naast de uitbreiding van Albert Heijn. Evenwel spreekt de gemeente over alternatieven. Het is dus afwachten wat de definitieve plek wordt. Voorlopig mikt Lidl nog steeds op de Zuiderweg.

Lidl heeft nul op het rekest gehad van de gemeente om aan de omgevingsvergunning te komen. Tegen dergelijk besluit kan Lidl naar de rechter stappen, maar dit heeft ze niet gedaan om de onderhandelingen met de gemeente niet te belasten. 

Op 8 mei zou de rechtszaak moeten hebben plaatsgevonden, maar dat is niet doorgegaan hangende de gesprekken met de gemeente. Dit betekent naar mijn mening niet dat de rechtszaak van de baan is.

Wethouder Jelle Beemster zegt in de lokale krant dat hij ervan uitgaat dat de Lidl zich op een andere locatie in Schagen zal vestigen. Hij zegt ook dat de onderhandelingen nog steeds voortduren. Volgens hem bewegen de gesprekken de goede kant op. En goed is natuurlijk niet de locatie aan de Zuiderweg.

Felicity Nieman van het Lidl -hoofdkantoor in Huizen is minder uitgesproken over de voortgang van de onderhandelingen. Ze zegt in de krant dat Lidl met de gemeente aan het zoeken is naar alternatieven (let op: meervoud) in de stad, maar dit betekent niet dat Lidl afscheid heeft genomen van de Zuiderweg. 

Lidl is nog niet overtuigd. Steeds als de wethouder denkt dat er een deal is komt Lidl met de mededeling dat er weer iets is waardoor er nog niet getekend kan worden.

Volgens de gemeente is het terrein van Oudshoorn een bedrijventerrein. En detailhandel mag niet op een bedrijventerrein. Is het daar wel een bedrijventerrein? Volgens de gemeente wel omdat het minimaal 1 ha bruto groot is en geschikt is voor gebruik door handel, nijverheid, commerciële- en niet-commerciële dienstverlening en industrie.

Dit betekent dat de bouw van een supermarkt (detailhandel)op het perceel in strijd is met het bestemmingsplan. Of de rechter er ook zo over denkt weten we niet omdat de rechtszaak is opgeschort.

Als nabrander liet de gemeente weten aan Lidl dat de ontsluiting van het perceel dusdanig ongelukkig is dat ernstige verkeershinder te verwachten valt als op het perceel een supermarkt wordt gevestigd. Daar is wat voor te zeggen.

Lidl gaat voor een ruime winkel: zo’n 1500 vierkante meter. Bij Oudshoorn  kan dit prima, inclusief magazijn en parkeerplaatsen. Welke alternatieve locaties in het stadscentrum bieden dit ook? Deze vraag blijft onbeantwoord zolang de gesprekken doorgaan. 

Er is één partij die ‘slachtoffer’ is van dit gesteggel: de consument in de stad Schagen, die graag zijn boodschappen wil doen bij Lidl.

Eugeen Hoekstra

 

 

Foto Eugeen Hoekstra.jpg  2 Foto Eugeen Hoekstra.jpg 2