Column: komt het toch goed met de woningbouw in Schagen?

Wethouder Jelle Beemsterboer, kanshebber voor een mooie zetel in de Tweede Kamer, laat zich gelden als een echte woningbouwwethouder. Nu hij zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamerverkiezingen namens het CDA, profileert hij zich als doordouwer op dit vlak: de ‘Jan Schaefer van Schagen.’

Is het een speling van het lot dat Lidl, alsnog afzag van de Oudshoornlocatie aan de Zuiderweg, maar besloot zich te vestigen in het Makado Centrum? De gemeenteraad had weliswaar het bestemmingsplan Oudshoorn aangepast, maar het was echt niet zeker of de rechter zou meegaan met de bepaling dat er geen supermarkt mag komen aan de Zuiderweg. De wethouder maakte vast een sprongetje van blijdschap toen hij hoorde dat Lidl volgens hem de juiste beslissing had genomen!

Vorige week werd bekend dat Bot uit Heerhugowaard ca. 124 woningen gaat bouwen op de Oudshoornlocatie. Op zichzelf was dit geen nieuws, eerder werd gesproken over ca. 100 woningen, maar een opsteker is het wel voor de wethouder.

Maar is het genoeg? Raken we zo de woningnood kwijt in Schagen? Vaak komt door nieuwbouw doorstroming tot stand, zodat er een soort verhuisketen ontstaat, waardoor bestaande woningen beschikbaar komen voor woningzoekenden.

Allemaal waar, maar het blijft behelpen. Wat opvalt is dat sinds wethouder Jelle Beemsterboer het bewind voert over de woningbouw in Schagen, er hier enkel appartementen worden gebouwd. Er zijn vast woningzoekenden die graag een huis met een tuin willen.  Aan de andere kant zijn er jongeren en ouderen die een appartement wel prima vinden.

Beemsterboer weet dat publiciteit rondom zijn persoon belangrijk is voor zijn imago als ‘de Jan Schaefer van Schagen.’ Op instignatie van de gemeenteraad meldde hij op 4 februari dit jaar dat hij overstapt op de bouw van ‘tijdelijke woningen’, indachtig het feit dat de target van 300 permanente woningen per jaar niet haalbaar is.

Hij noemde vier potentiële locaties waar de flexibele huizen kunnen worden gerealiseerd. En passant zei hij erbij dat hij van plan is om aan een vakantiepark een woonbestemming te geven. Dan maak je best een klapper. Op 14 juli kwam hij met een voortgangsbericht dat de plannen steeds serieuzer worden: Wooncompagnie wil meedoen.

Over Wooncompagnie gesproken: Beemsterboer weet zich tijdens zijn verkiezingscampagne openlijk gesteund  door de directeur-bestuurder van Wooncompagnie, Stefan van Schaik. Zo was op de website van Wooncompagnie te lezen dat wethouder Beemsterboer minister Hugo de Jonge zal ontvangen bij het appartementencomplex aan het Regioplein.

Een mooi persmoment om Beemsterboer in het zonnetje te zetten. De minister van Volksgezondheid gaat helemaal niet over woningbouw. De woningen aan het Regioplein zijn ook geen zorgwoningen. Het verband ontbreekt. Van de eerste oplevering was ook geen sprake. De minister zat toen óók in een wedstrijdje: bij de verkiezing voor het lijsttrekkerschap  van het CDA in de Tweede Kamer. Erg doorzichtig was het allemaal.

Het is goed nieuws voor Beemsterboer dat zijn goede vriend van Schaik wil meewerken aan de bouw van tijdelijke woningen. Ten bewijze hiervan ligt een door hem ondertekende intentieovereenkomst bij het college. Beemsterboer gaat voor ‘tijdelijke woningen’ en van Schaik voor ‘’flexibel bouwen’.

Deze woningen komen boven de target, maar niemand is daar rouwig om. Van 2016 tot 2018 is de gemiddelde reële zoektijd gestegen van 8 maanden naar anderhalf jaar. In 2018 heeft 8% van de actief woningzoekenden een woning gevonden. Nood breek wetten. Tijdelijke woningen zijn net zo goed woningen.

Wat echt zoden aan de dijk zet is woningbouw in Muggenburg-Zuid omdat hier zonder veel problemen, bestemmingsplan is in orde,  de ontwikkelaar staat te popelen om als het moet maximaal 1500 huizen te bouwen.  Beemsterboer zei in de lokale krant van 28 oktober 2019 dat ‘eind volgend jaar Muggenburg-Zuid procedureel klaar is om op te starten. Dan duurt het nog wel even voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden, maar we willen de vaart erin houden.’

Knelpuntje is dat de aansluitingsweg vanaf Muggenburg op de N245 bij de provincie uit de kaarten is verdwenen. Aanleg van deze weg is best kostbaar. De provincie heeft, zo maak ik op uit het meerjarenprogramma,  geen budget opzijgezet voor deze weg. Kortom, betekent geen weg, dan ook geen woningen?

Eugeen Hoekstra  

 

 

Foto Eugeen Hoekstra column (002) Foto Eugeen Hoekstra column (002)