Column: Zoveel gemeenschapsgeld voor koning voetbal .....

De geplande carrousel tussen sportpark Groenoord en sportpark Nes-Noors gaat 2,5 miljoen euro gemeenschapsgeld kosten. Wie gaat straks hiervoor de rekening betalen?  Voetbalvereniging Schagen United (SU) (ooit twee aparte voetbalverenigingen met elk hun eigen accommodatie en velden ) wordt gehuisvest naar Sportpark Groenoord en omdat hierdoor ruimgebrek ontstaat verhuizen de Honk- en Softbalvereniging BSC The Rangers en Hockeyvereniging Magnus naar sportpark Nes Noord.

Had het niet voor de hand gelegen om voor Nes-Noord te kiezen voor woningbouw op de plek waar nu gevoetbald wordt? Blijkbaar heeft woningbouw minder prioriteit. Het college heeft zich vanaf de fusie van de twee voetbalverenigingen geassocieerd met de ideeën van Schagen United. Zelf vindt het college het een goede deal en zegt dat het  de kosten voor de gemeenschap zo laag mogelijk heeft gehouden. Dat moet nog blijken. Bij dit soort operaties  gaat vaak wat mis en is extra geld nodig.

In december 2019 heeft het college besloten de carrousel-optie sportclubs verder uit te werken. Het resultaat is er al. Zo snel heb ik het nooit meegemaakt. Dit staat in contrast met andere plannen in Schagen zoals de centrum-ontwikkeling in de Waldervaart. Daar staat een sportzaal al jaren te verstoffen. 

Wie tegen de beoogde sport-carrousel is is de belangenclub SARS. Die had al een poos geleden aangegeven “deze beweging” niet te ondersteunen en zelfs af te raden. Zo vindt SARS de investering van ca. € 450.000  in een honkbalveld op Nes Noord niet te rijmen met het aantal leden van deze club (teruggang van 42 naar ca 30 leden). SARS kwalificeert deze uitgave als onverantwoord.

Ook ziet SARS problemen ontstaan voor de hockeyclub die door de populariteit van de sport vast zal lopen op sportpark Nes-Noord. SARS komt met een goedkopere versie op de proppen. Wethouder Joke Kruit zegt in een nieuwe memo dat dit komt doordat SARS minder velden laat verhuizen.

De SARS vindt dat de gemeente een overhaaste beslissing neemt en meer tijd moet nemen voor verder onderzoek. De wethouder ziet problemen voor verenigingen die met afgekeurde velden zitten. Het betekent ook dat Schagen United voorlopig niet op één locatie komt. De vraag is hoe erg is dit allemaal? Afgekeurde velden kun je snel vervangen. De carrousel kost heel veel geld. Moet je voor koning voetbal altijd tot het uiterste gaan? Haast is een slechte raadgever. 

Eugeen Hoekstra

 

Foto Eugeen Hoekstra.jpg  2 Foto Eugeen Hoekstra.jpg 2