Column: Is de krant een hak gezet?

“Natuurlijk komen die drie datacenters er wel. De krant heeft Google gebeld en daar hoorden ze dat ze gaan investeren in de Eemshaven in Groningen en de plannen voor de Wieringermeer laten ze vallen. Wethouder Meskers lacht natuurlijk in zijn vuistje. Hij weet wel beter. De krant wordt gefopt. Een lekker opzetje om die journalisten een hak te zetten. Nu zijn er geen plannen, dat klopt. Nu niet. Straks wel.

De gesprekken met de provincie liepen eerst stroef, maar dat gaat sinds dat heerlijke etentje in Den Oever een stuk beter. Laten we de blokkendozen ‘behangen’ met struiken, verticale tuinen gaan we ze noemen. Op deze manier halen we de kou uit de lucht. Als we het probleem van het koelwater ook oplossen, dan hoor je ons niet meer zei de gedeputeerde van GroenLinks.

Trouwens, de wethouder is toch niet voor niets met een delegatie naar de Verenigde Staten gegaan. Best een poos geleden, maar onvergetelijk was het wel. Vijf datacenters nam hij mee in zijn tas en in Anna Paulowna werd geproost op zijn succes. Natuurlijk weet Google waar Nederland ligt en de Wieringermeer natuurlijk ook. Bij Kopenhagen in de buurt, toch?

Google weet dat daar een overvloed aan windenergie beschikbaar is en een flinke som subsidie van de Staat. Eemshaven, o ja, dat ligt ook in Nederland. Geweldig hoe ze het daar aanpakken. Geen ruzie over wie het bevoegd gezag is. Samenwerken is daar echt een werkwoord. 

Wethouder Meskers is altijd in voor een grapje. Gaat hij met een zware delegatie helemaal naar Amerika omdat hij bang was  dat het niet door zou gaan, dat Google zou afhaken. Hij kon meteen rechtsomkeert maken want de papieren waren al getekend. Logisch, want Google had de grond (70 ha) al weken eerder gekocht via een stromannetje van Agriport en die had de grond al weer doorverkocht aan een ander mannetje.

Dat wist Meskers nog niet en daarom wordt de vliegreis naar de VS in Anna Paulowna gemarkeerd als ‘een reis voor noppes.’ Het stromannetje van Agriport lachte besmuikt en de gedeputeerde die ook was meegereisd had geen idee waarom hij was meegegaan.

Wie houdt wie voor de gek? Wethouder Meskers moest lachen toen hij het krantenartikel las. Hij belde meteen met Google Nederland of het waar is wat in de krant staat. Als jij die korting blijft geven op de bouwleges, dan is er niets aan de hand, werd er gezegd aan de andere kant van de lijn.

Nou, dit was voor één keertje, riposteerde de wethouder. Ben je mal, zei Google, anders gaan we naar de Eemshaven. De wethouder verslikte zich bijna in de koffie. Is het krantenverhaal dan echt waar? Er werd hard gelachen. Als jullie de leges tot nul euro kwijtschelden, dan kun je op ons rekenen.

De wethouder schrikt van deze mededeling. Helemaal kwijtschelden is nog al een dingetje. Moet dat via de gemeenteraad? Vraagt hij aan zijn ambtenaren? Welnee zeiden ze. Je moet het klein houden. Onder de pet. Dat hoor je ons niet zeggen. Als ik jullie niet had!”

Eugeen Hoekstra

 

Foto Eugeen Hoekstra.jpg  2 Foto Eugeen Hoekstra.jpg 2